Suroviny
- zelí 1 hlávka
- rýže 150 g
- cibule 2 velké
- česnek 6 stroužků
- mleté maso (mix) 800 g
- rajský protlak 2
- uzený bok 300 g
- kečup
- sůl
- pepř
Vegan závitky
Postup
Ve velkém hrnci přivedeme k varu vodu, osolíme. Z hlávky zelí vyřízneme košťál a celou hlávku vložíme do hrnce s vodou. Vaříme ji asi 10 minut, poté ji obrátíme, aby se vařila rovnoměrně i z druhé strany. Mezitím v jiném hrnci uvaříme rýži, stačí do poloměkka, asi 10 minut. Poté ji slijeme a necháme lehce vychladnout.
Nakrájíme najemno cibuli a česnek a přesuneme je do velké mísy. Přidáme rýži, mleté maso a směs promícháme. K masu a rýži přidájte rajský protlak, kečup a vše dochutíme solí, pepřem a mletou červenou paprikou. Směs důkladně promícháme.
Z uvařené zelné hlávky oddělujeme jednotlivé listy, seřízneme jim tuhý košťál a do listů balíme masovou směs, aby vznikly úhledné závitky. Na dno hrnce dáme pár listů zelí, aby se později závitky nepřipalovaly.
Na to postupně skládáme připravené zelné závitky. Nakonec vše zalijeme vodou nebo vývarem ze zelí, aby byly závitky těsně ponořené, a rozložíme plátky uzeného boku.
Přikryjeme poklicí, přivedeme k varu a na mírném ohni dusíme asi hodinu a půl. V průběhu vaření smícháme v misce kečup s chilli omáčkou a směs nalijeme do hrnce, tím dochutíme omáčku. Po hodině a pul můžeme servírovat s řeckým jogurtem.
Vegan závitky (pro Mirku)
Uvaříme jeden pytlík rýže, cca 10 minut. Na pánvi orestujeme na olivovém oleji cibuli, přidáme na malé kostky nakrájené tofu, ochutíme solí, pepřem a mletou sladkou červenou paprikou.
Přidáme rajský protlak a necháme cca 15 minut vařit. Poté přihodíme uvařenou rýži a důkladně zamícháme. Holubky s touhle směsí balíme stejně jako masové a uvaříme zvlášť v hrnci.
Autor receptu: Jan Bendig