Pasta e fagioli – tradiční italský kotlík těstovin s fazolemi

Moje hodnocení
7x

Typické chudé jídlo z italského venkova, které zasytí kombinací pár surovin. Krátké těstoviny se perfektně obalí omáčkou a drobné fazole s nimi překvapivě dobře souzní. Vaří ho Carmela v druhém dílu Kmotra, když s Vitem začali žít ve skromném bytě na 10. avenue v New Yorku. Vito pracuje v obchodě Genca Abbandanda a má pořád hluboko do kapsy. Pancettu by proto Carmela nejspíš nepoužila, ale jídlu dodá slanou chuť, která jej pozvedne na vyšší úroveň.

4 porce
60 minut
italská

Suroviny

  • pancetta nebo prorostlá slanina 200 g
  • cibule 1/2 ks
  • česnek 2 stroužky
  • olivový olej 2 lžíce
  • rajčatové pyré (passata) 680 g
  • sušené chilli vločky 1/2 lžičky
  • konzervované fazole cannellini 2 plechovky (900 g)
  • lístky čerstvé bazalky 1 malá hrst
  • krátké těstoviny (např. mušličky, macaroni, penne) 300 g
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)
  • nastrouhaný parmazán podle chuti

Postup přípravy

  1. Pancettu nebo slaninu a oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. V hrnci rozehřejte 1 lžíci oleje, přidejte pancettu a cibuli a opékejte je za stálého míchání na středním stupni zhruba 5 minut, až cibule změkne a slanina začne pouštět tuk. Přidejte česnek a 1 minutu opékejte.
  2. Zvyšte teplotu a přidejte rajčatové pyré, 250 ml vody, řádnou špetku soli, pepře a chilli vločky. Promíchejte a přiveďte k varu.
  3. Fazole slijte, propláchněte a vsypte do vroucí rajčatové omáčky. Přiklopte, snižte teplotu a vařte 30 minut, až omáčka zhoustne. Vmíchejte bazalku a povařte 3 minuty. Podle chuti osolte a opepřete.
  4. Mezitím uvařte ve velkém hrnci alespoň 2 l osolené vody. Do vroucí vody vsypte těstoviny a promíchejte je. Vařte je podle návodu na obalu akorát na skus. Sceďte je a okamžitě vmíchejte do omáčky.
  5. Těstoviny s omáčkou rozdělte na talíře, zakápněte trochou oleje a podávejte s nastrouhaným parmazánem podle chuti.

PRIMA TIP: Passata je tradiční italská rajčatová omáčka, která vzniká povařením rajčat se zeleninou a kořením a jejich následným propasírováním. Hladké pyré plné chuti léta ji pak dodá jakémukoliv pokrmu. Passatu koupíte už hotovou pod tímto názvem nebo jako rajčatové pyré. Použít můžete i konzervovaná rajčata, pak je nejprve rozmixujte dohladka se stroužkem česneku a špetkou soli, pepře a cukru.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty