Suroviny
- pancetta (nebo prorostlá slanina) 200 g
- cibule 1/2 ks
- česnek 2 stroužky
- olivový olej 2 lžíce
- rajčatové pyré (passata) 680 g
- chilli (sušené chilli vločky) 1/2 lžičky
- fazole (konzervované fazole cannellini) 2 plechovky (900 g)
- bazalka (lístky čerstvé bazalky) 1 malá hrst
- těstoviny (krátké těstoviny (např. mušličky, macaroni, penne)) 300 g
- strouhaný parmazán (podle chuti)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Pancettu nebo slaninu a oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. V hrnci rozehřejte 1 lžíci oleje, přidejte pancettu a cibuli a opékejte je za stálého míchání na středním stupni zhruba 5 minut, až cibule změkne a slanina začne pouštět tuk. Přidejte česnek a 1 minutu opékejte.
- Zvyšte teplotu a přidejte rajčatové pyré, 250 ml vody, řádnou špetku soli, pepře a chilli vločky. Promíchejte a přiveďte k varu.
- Fazole slijte, propláchněte a vsypte do vroucí rajčatové omáčky. Přiklopte, snižte teplotu a vařte 30 minut, až omáčka zhoustne. Vmíchejte bazalku a povařte 3 minuty. Podle chuti osolte a opepřete.
- Mezitím uvařte ve velkém hrnci alespoň 2 l osolené vody. Do vroucí vody vsypte těstoviny a promíchejte je. Vařte je podle návodu na obalu akorát na skus. Sceďte je a okamžitě vmíchejte do omáčky.
- Těstoviny s omáčkou rozdělte na talíře, zakápněte trochou oleje a podávejte s nastrouhaným parmazánem podle chuti.
PRIMA TIP: Passata je tradiční italská rajčatová omáčka, která vzniká povařením rajčat se zeleninou a kořením a jejich následným propasírováním. Hladké pyré plné chuti léta ji pak dodá jakémukoliv pokrmu. Passatu koupíte už hotovou pod tímto názvem nebo jako rajčatové pyré. Použít můžete i konzervovaná rajčata, pak je nejprve rozmixujte dohladka se stroužkem česneku a špetkou soli, pepře a cukru.