zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Pasta e fagioli – tradiční italský kotlík těstovin s fazolemi
Autor: Kuchařka dona Corleona Pasta e fagioli – tradiční italský kotlík těstovin s fazolemi

Pasta e fagioli – tradiční italský kotlík těstovin s fazolemi

Hodnoceno: 4x
Typické chudé jídlo z italského venkova, které zasytí kombinací pár surovin. Krátké těstoviny se perfektně obalí omáčkou a drobné fazole s nimi překvapivě dobře souzní. Vaří ho Carmela v druhém dílu Kmotra, když s Vitem začali žít ve skromném bytě na 10. avenue v New Yorku. Vito pracuje v obchodě Genca Abbandanda a má pořád hluboko do kapsy. Pancettu by proto Carmela nejspíš nepoužila, ale jídlu dodá slanou chuť, která jej pozvedne na vyšší úroveň.
do 1 hodiny
4–6 porce

reklama

Postup

  1. Pancettu nebo slaninu a oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. V hrnci rozehřejte 1 lžíci oleje, přidejte pancettu a cibuli a opékejte je za stálého míchání na středním stupni zhruba 5 minut, až cibule změkne a slanina začne pouštět tuk. Přidejte česnek a 1 minutu opékejte.
  2. Zvyšte teplotu a přidejte rajčatové pyré, 250 ml vody, řádnou špetku soli, pepře a chilli vločky. Promíchejte a přiveďte k varu.
  3. Fazole slijte, propláchněte a vsypte do vroucí rajčatové omáčky. Přiklopte, snižte teplotu a vařte 30 minut, až omáčka zhoustne. Vmíchejte bazalku a povařte 3 minuty. Podle chuti osolte a opepřete. 
  4. Mezitím uvařte ve velkém hrnci alespoň 2 l osolené vody. Do vroucí vody vsypte těstoviny a promíchejte je. Vařte je podle návodu na obalu akorát na skus. Sceďte je a okamžitě vmíchejte do omáčky.
  5. Těstoviny s omáčkou rozdělte na talíře, zakápněte trochou oleje a podávejte s nastrouhaným parmazánem podle chuti. 

PRIMA TIP: Passata je tradiční italská rajčatová omáčka, která vzniká povařením rajčat se zeleninou a kořením a jejich následným propasírováním. Hladké pyré plné chuti léta ji pak dodá jakémukoliv pokrmu. Passatu koupíte už hotovou pod tímto názvem nebo jako rajčatové pyré. Použít můžete i konzervovaná rajčata, pak je nejprve rozmixujte dohladka se stroužkem česneku a špetkou soli, pepře a cukru. 

Pasta e fagioli – tradiční italský kotlík těstovin s fazolemi
Autor: Kuchařka dona Corleona Pasta e fagioli – tradiční italský kotlík těstovin s fazolemi

reklama

Kuchařka rodiny Dona Corleona

První díl trilogie Kmotr se stal kasovním trhákem ihned po premiéře v roce 1972. Režisér Francis Ford Coppola ho natočil podle románu Kmotr italsko-amerického autora Maria Puza a věrně na plátno převedl mafiánskou rodinu v New Yorku a spletité vztahy v italské a americko-italské kultuře. Jídlo patří ke stěžejním motivům, objevuje se zpravidla ve chvílích, kdy se rodiny scházejí. Tato nevšední kuchařka pečlivě popisuje autentické italské a italsko-americké pokrmy, které klan Corleonů s oblibou jí a objevují se ve filmu. Záleží jen na vás, jestli se budete nejdříve dívat nebo vařit, obojí rozhodně stojí za to. 

Vydalo nakladatelství Slovart.

Související témata: těstoviny , fazole , pancetta , Hlavní jídla , Italská kuchyně