Suroviny
- vepřová pečeně 400 g
- kyselé zelí 400 g
- cibule 2 velké
- sladká paprika 1,5 PL
- rajský protlak
- sůl 1 ML
- pepř
Marikle
- polohrubá mouka 1/2 hrnku
- voda
- sůl
Postup
V hrnci orestujeme na slunečnicovém oleji dvě velké cibule. Mezitím si nakrájíme na hrubé kostky vepřovou pečen a orestujeme společně s cibuli, necháme to vařit cca 20 minut.
Poté si maso v hrnci dochutíme, přidáme jednu lžičku soli, pepř dle chuti, jednu a půl polévkové lžíce mleté sladké červené papriky a rajský protlak. Celé to důkladně promícháme a přidáme kyselé zelí, promícháme.
Přilejeme půl sklenice vody a necháme vařit cca 45 minut.
Marikle:
Polohrubou mouku dáme do mísy, přidáme jednu čajovou lžičku soli a přilijeme vodu, ale pozor, musí to být podle oka, těsto musí být tvrdé a pevné. Těsto promícháme rukou a pak si ho nakrájíme na malé kousky.
Rozválíme to na malé placky. Placky očistíme od přebytečné mouky a hodíme na rozpálenou pánev bez jakéhokoli tuku. Opečeme z každé strany cca 3 minuty.
Uvařenou směs servírujeme s plackami.
Autor receptu: Jan Bendig