návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím

Křen je zázračný kořen a chutný i účinný lék

Křen je zázračný kořen
Křen je zázračný kořen Autor: Thinkstock
Křen je domácí prostředek se zázračnými účinky na lidskou imunitu s širokou paletou příznivých účinků na lidský organismus.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Popis: Křen selský je vytrvalá rostlina s válcovitým kořenem ostře pálivé chuti. Využívá se jako kořenová zelenina i jako velmi účinný lék.

Účinné látky: Křen obsahuje vitamín C, množství minerálních látek, silice, glukosinoláty (hlavně sinigrin), sacharidy, enzymy, organické kyseliny a flavonoidy. Při strouhání (poruše celistvosti pletiv) se ze sinigrinu uvolňuje hořčičná silice, která způsobuje štiplavou chuť a pach křenu.

Léčivé účinky: Křen podporuje trávení, působí antibakteriálně, normalizuje střevní mikroflóru, odhleňuje průdušky, díky vysokému obsahu vitamínu C je výborným prostředkem při rekonvalescenci.

Na co si dát pozor: Křen by neměli užívat lidé s dvanácterníkovými a žaludečními vředy. Obecně působí křen dráždivě při nadměrných dávkách (dráždí trávicí ústrojí a ledviny).

Křen je zázračný kořen 5 Foto:

Křen je zázračný kořen 4 Foto:

Užití v kuchyni

Používá se jako velmi známá přísada zejména k masitým pokrmům. Čerstvě nastrouhaný se někdy pro zmírnění štiplavosti míchá s jablky v poměru 1:1. Křen můžete také smíchat s tučnou smetanou, tahle směska je skvělá například na zapečení brambor.

Využívá se také při nakládání okurek nebo červené řepy, kdy při přidání několika plátků do naložené směsi tato nepodléhá plesnivění.

Právě s červenou řepou tvoří křen magický tandem, pikantní křen dodá nasládlé řepě pozitivní chuťový švih.

Pěstování, skladování: Při domácím pěstování křen vyžaduje dobře prohnojenou a vlhčí půdu. V době sucha je vhodná zálivka a je dobré křen přihnojovat po celou dobu vegetace.

Čerstvý křen uchováváme ve vlhku a chladu.

Díky dostupnosti křenu po celý rok – křen je v celoroční nabídce obchodníků – můžeme sílu, chuť i léčivé účinky křenu vyzkoušet kdykoliv. Přesto existují i varianty nakládaného křenu.

Salát proti bacilům

Křen je zázračný kořen 3 Foto:

Křen je zázračný kořen 6 Foto:

Suroviny:

• 300 g červené řepy

• 2 jablka

• 1 lžíce cukru

• 1 lžíce citronové šťávy

• čerstvý křen

• sůl

• olej

Postup: Uvařenou a vychladlou červenou řepu nastrouhejte nahrubo, přidejte na plátky nakrájená jablka a pokapejte olejem. Potom přidejte cukr, trochu soli a citronovou šťávu. Nakonec vmíchejte takové množství nastrouhaného křenu, na které si troufnete (raději menší množství – přistrouhat více křenu lze i později).

 

Tradiční křenová omáčka

Křen je zázračný kořen 2 Foto:

Suroviny:

• 1 litr mléka

• 3 lžíce hladké mouky

• 1 lžíce másla

• 1 kus (asi 15 cm kořene) křenu

• 1 citron

• 1 lžíce cukru

• 1 kelímek zakysané smetany

• sůl

Postup: 750 ml mléka svaříme, přidáme sůl, nastrouhaný křen a máslo (pozor na připálení!). Do zbylých 250 ml mléka rozkvedláme mouku. Přidáme do omáčky a za stálého míchání povaříme ještě 10 minut. Do vychladlé (!) omáčky přidáme zakysanou smetanu a podle chuti citron a cukr. Po dochucení už můžeme omáčku ohřívat dle libosti. Je možné také vynechat zakysanou smetanu. Podáváme s houskovým knedlíkem a uzeným masem.

Ochutnejte křen v jeho různých podobách. Tento zázračný kořen má nejen léčivé účinky, ale i skvěle chutná.

Autor: Alžběta Krchová

Vyzkoušejte další recepty s křenem:

Související témata: česká kuchyně , křen , recepty s křenem , křenová omáčka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama