redakce Prima FRESH

Salát ze strouhané červené řepy s čerstvým křenem

Moje hodnocení
1x

Lehce nasládlá a dřevitá chuť červené řepy báječně ladí se štiplavou chutí čerstvého křenu. Pokud tyto dvě ryze podzimní ingredience spojíte dohromady, vznikne výtečný salátek, který skvěle vypadá i chutná, ale hlavně je opravdu zdravý a umí posílit imunitu v době, kdy na nás útočí všelijaké virózy.

8 porcí
45 minut

Suroviny

Salát z červené řepy s křenem je skvělý k různým pečeným masům, ke grilovaným klobásám nebo vepřovému kolenu. Hodí se i do sendvičů, např. s trhaným masem nebo šunkou od kosti. Často se podává s vejci vařenými natvrdo. Můžete jej smíchat s čerstvým sýrem nebo pomazánkovým máslem a máte výbornou pomazánku.

V některých receptech nechybí kromě řepy a křenu také nastrouhané jablko. Pokud chcete dosáhnout jemnější chuti, přidejte pár lžic zakysané smetany.

Postup přípravy

  1. Řepy vložte do středně velkého hrnce a přidejte tolik studené vody, aby byly zakryté. Přiveďte k mírnému varu, přikryjte a vařte do změknutí, asi 30 minut. Sceďte a nechte vychladnout.
  2. V míse promíchejte oloupaný a najemno nastrouhaný křen, ocet, med a sůl.
  3. Řepu oloupejte a nastrouhejte najemno (případně část řepy lze nastrouhat i nahrubo, salátek bude mít hrubší strukturu), přidejte ji do mísy ke křenu a dobře promíchejte.
  4. Směs přesuňte do skleněné nádoby s víkem a před podáváním ji nechte v chladničce alespoň 4-5 hodin, aby se chutě prolnuly.
  5. V chladničce salát můžete skladovat až dva týdny.
PRIMA TIP: Salátek můžete také připravit ve větším množství, poté ho přendejte do vyvařených sklenic, dobře uzavřete víčky a sterilizujte 20 minut na 85 °C.

Vyzkoušejte také výbornou čalamádu ze zelí, paprik a mrkve podle návodného videorecpetu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty