Suroviny
- červená řepa 500 g
- křen 20cm kousek
- jablečný ocet 2 lžíce
- med 1 lžička
- mořská sůl 1/2 lžičky
Salát z červené řepy s křenem je skvělý k různým pečeným masům, ke grilovaným klobásám nebo vepřovému kolenu. Hodí se i do sendvičů, např. s trhaným masem nebo šunkou od kosti. Často se podává s vejci vařenými natvrdo. Můžete jej smíchat s čerstvým sýrem nebo pomazánkovým máslem a máte výbornou pomazánku.
V některých receptech nechybí kromě řepy a křenu také nastrouhané jablko. Pokud chcete dosáhnout jemnější chuti, přidejte pár lžic zakysané smetany.
Postup přípravy
- Řepy vložte do středně velkého hrnce a přidejte tolik studené vody, aby byly zakryté. Přiveďte k mírnému varu, přikryjte a vařte do změknutí, asi 30 minut. Sceďte a nechte vychladnout.
- V míse promíchejte oloupaný a najemno nastrouhaný křen, ocet, med a sůl.
- Řepu oloupejte a nastrouhejte najemno (případně část řepy lze nastrouhat i nahrubo, salátek bude mít hrubší strukturu), přidejte ji do mísy ke křenu a dobře promíchejte.
- Směs přesuňte do skleněné nádoby s víkem a před podáváním ji nechte v chladničce alespoň 4-5 hodin, aby se chutě prolnuly.
- V chladničce salát můžete skladovat až dva týdny.
PRIMA TIP: Salátek můžete také připravit ve větším množství, poté ho přendejte do vyvařených sklenic, dobře uzavřete víčky a sterilizujte 20 minut na 85 °C.
Vyzkoušejte také výbornou čalamádu ze zelí, paprik a mrkve podle návodného videorecpetu
Kompletní recept najdete ZDE