Gobova juha – polévka z hříbků

Doba přípravy:
Počet porcí: 6
Gobova juha - polévka z hříbků Foto:
Gobova juha - polévka z hříbků
Foto: Klára Michalová

Až si z lesa přinesete úlovek "praváků", můžete z nich vyzkoušet uvařit tradiční slovinskou polévku. Je vážně fantastická, lehce pikantní a přitom díky smetaně i velmi jemná. Hříbky si zachovají pevnější strukturu a bylinky dodají skvělou vůni.

K tomuto receptu mám i malý příběh. Můj tchán je velký cestovatel, na kole už sjezdil půlku Evropy a při tom velmi rád ochutnává místní kuchyně. Právě ve Slovinsku si dal polévku, která mu tak zachutnala, že se dal do pátrání, aby k ní našel recept. Nakonec se mu to podařilo, pak už jen bylo potřeba počkat na houbařskou sezonu a vyrazit do lesa na hříbky. Houby nasbírali s mým desetiletým synem, který mu poté asistoval i u vaření. Vyzbrojen další várkou hřibů a od dědy napsaným receptem nám tuto polévku synek doma uvařil k večeři... Byla jednoduše skvělá! Já už ji jen vyfotila a pro vás sepsala recept :)

Suroviny
střední cibule 1 ks
česnek 2 stroužky
mletá sladká paprika 1 lžička
mletá pálivá paprika 1 lžička
hřib smrkový "pravák", středně velký 5 ks
menší mrkev 2 ks
velká brambora 1 ks
voda 1,5 l
sůl
čerstvě namletý černý pepř
čerstvý libeček 1 snítka
čerstvá hladkolistá petržel 2 snítky
smetana ke šlehání 1 kelímek
hladká mouka 1 vrchovatá lžíce
Postup
1

Ve velkém hrnci rozpusťte máslo a vsypte na něj najemno nakrájenou cibuli a tenké plátky česneku. Chvíli restujte, aby cibule lehce zesklovatěla, poté zmírněte oheň a zasypte oběma mletými paprikami a za stálého míchání nechte chvíli restovat, ale pozor, paprika se nesmí připálit, jinak by zhořkla.

2

Zalijte 2 dl vody, promíchejte a vsypte na kousky nakrájené houby, přikryjte pokličkou a nechte 2–3 minuty dusit. Poté do hrnce vsypte na kostky nakrájené brambory, na kolečka nakrájené mrkve a vše zalijte horkou vodou. Zelenina i houby by měly být ponořené.

3

Čerstvé bylinky nasekejte najemno a polovinu vhoďte do polévky. Dále ji dochuťte solí a pepřem a přikryté vařte 10 minut. Mezitím do šlehačky vmíchejte hladkou mouku. Po uplynutí deseti minut do polévky vmíchejte připravenou šlehačku a vařte za občasného míchání dalších 10 minut. Před servírováním případně dochuťte a zasypte zbylými bylinkami.

Gobova juha - polévka z hříbků Foto: Klára Michalová

Gobova juha polévka z hříbků. Foto: Klára Michalová

 

Videa

reklama

reklama