Česnek
- voda 1 litr
- cukr krupice 1 vrchovatá lžíce
- sůl 1 vrchovatá lžíce
- česnek 200 g
- červená chilli paprička 50 g
Nálev
- voda 300 ml
- rýžový ocet (bílý) 300 ml
- cukr krupice 200 g
- sůl 1/2 lžičky
Postup přípravy
- Začněte přípravou česneku – bude potřebovat 20 hodin odležet za občasného promíchání. Ve studené vodě rozpusťte cukr a sůl.
- Česnek rozeberte na stroužky a oloupejte je. Krájejte je podélně na tenké plátky o šířce zhruba 1 mm a okamžitě je přidávejte rovnou do láku. Pak vše intenzivně míchejte alespoň 1 minutu. Nechte odležet 20 hodin při pokojové teplotě. Průběžně promíchávejte, abyste zabránili zmodrání česneku – čím častěji, tím lépe.
- Na nálev smíchejte v hrnci vodu, bílý rýžový ocet, cukr a sůl. Za stálého míchání ho zahřívejte těsně pod bod varu. Jakmile se v nálevu objeví malé bublinky a cukr se solí se rozpustí, odstavte hrnec, přikryjte ho pokličkou a nechte nálev vychladnout.
- Po uplynutí 20 hodin česnek sceďte a třikrát důkladně properte v čisté studené vodě. Nechte ho okapat.
- Z chilli papriček odstraňte stopku a nakrájejte je našikmo. Česnek a čerstvě nakrájené chilli papričky přidejte do předem připraveného nálevu a promíchejte.
- Rozdělte česnek a chilli papričky i s nálevem do malých čistých skleniček a skladujte je v lednici. Není nutné je zavařovat, ocet funguje jako konzervant. Při odebírání však používejte vždy čistou lžičku.
PRIMA TIP: Stejným způsobem připravíte i variantu s bambusem. Česneku pak použijte pouze 30 g. Druhý den nakrájejte chilli papričky a 170 g nakládaných bambusových výhonků opláchněte, nakrájejte na plátky a spařte horkou vodou. Po několika minutách je sceďte, nechte okapat a společně s česnekem a chilli papričkami přidejte do stejného nálevu.
Nakládaný česnek použijte například k dochucení oblíbeného Bún bò Nam Bô. Připravte ho podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Perfektní recept na domácí Bún bò Nam Bô
