Suroviny
- olomoucké tvarůžky 400 g
- polohrubá mouka 100 g
- vejce 4 ks
- panko strouhanka 200 g
- řepkový olej 1 litr
- brambory 1 kg
- majonéza 200 g
- medvědí česnek 1 svazek
- šalotka 1 ks
- citrony 1 ks
- kapary 1 lžička
- bílý chřest 12 stonků
- máslo 1 lžíce
- sůl

Postup přípravy
- Sýr obalte v trojobalu (hladká mouka + vejce + strouhanka), akorát tradiční strouhanku zaměňte za japonskou panko strouhanku.
- Z brambor nakrájejte nožem hranolky, které vyperte ve studené vodě, důkladně osušte a usmažte v oleji dozlatova. Po usmažení hranolky osolte.
- Tatarku z medvědího česneku můžete vyrobit z domácí majonézy (případně domácí majonézu nahraďte za tu kupovanou) a rozmixujte ji s medvědím česnekem, šalotkou, citronovou šťávou, kapary a solí dohladka.
- Oloupaný bílý chřest uvařte (cca 6 minut) a poté opečte dozlatova na pánvi s máslem.
- Sýr usmažte dozlatova a podávejte.
PRIMA TIP: Tvarůžky kupte jeden týden předem, aby vám doma trochu uzrály. Mají pak výraznější chuť!
Láska ke strouhance
Pro milovníky smažáků si restaurace Vinohradský Parlament připravila speciální akci. V týdnu 9. - 15. dubna 2025 zde najdete na menu hned několik skvělých pokrmů s dozlatova usmaženým sýrem. Hitovkou, která v minulých letech patřila mezi nejoblíbenější, jsou cheese & chips neboli smažené olomoucké tvarůžky s hranolky a bílým chřestem, těšit se můžete ale i na úplné novinky.

Smažené olomoucké tvarůžky s hranolky a majonézou z medvědího česneku podle Jana Pípala z Vinohradského Parlamentu Zdroj: Hynek Hampl
Vyzkoušejte také dokřupava usmažené kuřecí stripsy podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Dokřupava smažené kuřecí stripsy