Grilovaná pražma s miso máslem a teriyaki omáčkou podle Jiřího Štifta z restaurace Sia

Moje hodnocení
2x

Únor se v gastroalianci Together nese ve znamení Měsíce šéfkuchařů. Akce, při které každý ze šéfů kuchyně připraví jeden originální pokrm s příběhem. Jiří Štift z asijské restaurace Sia vsadil na grilovanou pražmu s miso máslem, citronovou trávou, chilli a nasládlou teriyaki omáčkou. Jako přílohu zvolil nevšední houbu polničku, což je houba dřevokazná a léčivá, a můžete si ji ze sadby vypěstovat i doma.

4 porce
30 minut
asijská

Ryba

  • pražma královská 4 ks á 350 g

Miso máslo

  • máslo 100 g
  • bílá miso pasta 1/2 lžíce
  • koriandr (nasekaný) 10 g
  • citronová tráva (nakrájená najemno) 1 ks
  • limetový list (najemno nakrájený, nebo kůra z limety) 1 ks
  • zázvor (najemno nakrájený) 1 lžička
  • sůl
  • chilli koření

Teriyaki omáčka

Příloha

  • houby (polnička topolová, nebo žmpiony či čerstvé shiitake) 300 g
  • edamame boby 100 g
  • pažitka (najemno nakrájená) 1 lžíce
  • zázvor (najemno nakrájený) 1 lžička
  • olej 1 lžička

Salát

Ozdoba

Šéfkuchař Jiří Štift o receptu: „Ryby připravuji velmi rád už od dob, kdy jsem byl šéfkuchařem v hotelu Alcron. Grilování na dřevěném uhlí v kombinaci s teriyaki omáčkou je osvědčená kombinace, která nikdy nezklame. Na tomto pokrmu mě baví kontrast chutí a textur samotné ryby, přílohy a salátku. Polničku topolovou jsem do receptu zařadil díky našemu novému dodavateli hub, který mi ji přinesl na vyzkoušení – a musím říct, že mě nadchla.“

Postup přípravy

  1. Miso máslo připravte smícháním másla (pokojové teploty) a všech ostatních surovin. Potřete jím filety pražmy, grilujte z každé strany 2–3 minuty a znovu potřete.
  2. Všechny suroviny na teriyaki omáčku kromě citronu a škrobu smíchejte v rendlíku, přiveďte k varu, stáhněte teplotu a vařte 10 minut. Zahustěte škrobem, přidejte citron a nechte louhovat. Poté sceďte.
  3. Na oleji orestujte zázvor, přidejte polničku, krátce restujte a zalijte teriyaki omáčkou. Přidejte edamame a pažitku, promíchejte a máte připravenou přílohu.
  4. Připravte dresink na salát ze sójovky, sezamového oleje a limetové šťávy a smíchejte ho se zeleninou a sezamovými semínky.
  5. Rybu, přílohu a salát naservírujte na talíř, ozdobte limetou a smaženou polničkou.

PRIMA TIP: Mirin, slazené japonské rýžové víno, můžete nahradit rýžovým octem s cukrem. Smíchejte 1 polévkovou lžíci rýžového octa s 1–2 čajovými lžičkami cukru, čímž zajistíte sladko-kyselou chuť, kterou Mirin do omáčky přináší.

Polnička topolová, známá také jako Pioppino, je houba s bohatou historií sahající až do starověkého Říma. Díky své jemné, zemité chuti je oblíbená zejména v italské kuchyni, kde skvěle doplňuje polévky, omáčky i těstoviny. Navíc obsahuje látky s antibiotickými účinky, což z ní dělá nejen chutnou, ale i zdraví prospěšnou ingredienci. Nahradit ji můžete žampiony nebo shiitake.

V restauracích Together probíhá Měsíc šéfkuchařů: hosté mohou ochutnat jejich originální pokrmy a poznají příběhy, které za nimi stojí

Během února si hosté mohou v restauracích Together vychutnat speciální pokrmy, které si šéfkuchaři a šéfcukrář připravili právě pro tuto akci. Jan Pípal z Vinohradského Parlamentu nabídne hostům kynutý knedlík plněný dušeným hovězím líčkem s omáčkou ze zauzené papriky, krémem z lučiny, čabajkovou drobenkou a černou kapustou. Oldřich Matoušek z Bruxxu servíruje marockou chobotnici na grilu s omáčkou bad boy, černou čočkou beluga a nakládaným červeným zelím. Lukáš Soukup v Bramborách láká na pomalu tažený hovězí brisket s omáčkou z portského vína, pečenou kořenovou zeleninu, restovanou hlívu a kadeřávek. Jiří Štift ze Sia připravil grilovanou pražmu královskou na dřevěném uhlí s miso máslem, citronovou trávou, chilli a restovanou polničkou topolovou s teriyaki omáčkou. Kateřina Čížková z Bistra Sisters nabízí chlebíček s trhaným vepřovým kolínkem, jablečnou hořčicí, čerstvým křenem a pečeným zelím. O sladkou tečku se postaral Lukáš Skála z cukrárny Cukrář Skála, který upekl věneček se slaným karamelem a nakládanými meruňkami.

Vyzkoušejte také vyhlášené kuřecí kung pao z restaurace Sia podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Vyhlášené kuřecí kung pao z restaurace Sia

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Jiří Štift / Sia


Přečtěte si také

Recepty