Suroviny
- vepřová plec (nebo krkovice) 600 g
- olej 2 lžíce
- cibule 3 ks
- anglická slanina (nebo uzená slanina) 100 g
- mrkev (velká ) 1 ks
- mletý kmín 1 lžička
- uzená paprika 1 lžíce
- pálivá paprička (nemusí být) 1/2 lžičky
- hladká mouka 3 lžíce
- vývar (studený ) 500 ml
- houby (mražené lesní houby) 200 g
- sójová omáčka 2 lžíce
- smetana ke šlehání 80 ml
- hladkolistá petržel 1 hrst
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Vepřové maso nakrájejte na menší kostky, cca 3 x 3 cm, osolte a opepřete a na rozpáleném oleji v pánvi osmažte dozlatova. Poté je děrovanou lžící vyndejte a nechte zatím stranou.
- Do pánve vhoďte cibule nakrájené nahrubo a slaninu na malé kostičky a společně orestujte dozlatova. Pak přidejte mrkev nakrájenou na půlkolečka a 2 minuty restujte.
- Přisypte mletý kmín, uzenou papriku, případně pálivou papriku a nakonec hladkou mouku. Krátce zarestujte, aby se koření rozvonělo, ale nesmí se připálit (paprika by zhořkla). Zalijte studeným vývarem a metličkou rozšlehejte dohladka.
- Přidejte mražené houby a do omáčky vraťte maso, osolte, opepřete a přilijte sójovou omáčku. Přiklopte poklicí a na mírném ohni duste hodinu, až bude maso úplně měkké, občas zamíchejte.
- Nakonec do omáčky vmíchejte šlehačku a nasekanou petržel.
- Jako příloha se hodí rýže, tarhňa nebo krátké těstoviny.
PRIMA TIP: Pokud nemáte lesní houby, můžete použít čerstvé hnědé žampiony, ty nakrájejte na plátky a přidejte je pánve společně s mrkví.
Vyzkoušejte také hovězí Stroganov se žampiony podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Hovězí nudličky Stroganov se žampiony a smetanou