Suroviny
- olivový olej 2 lžíce
- červená cibule 1 ks
- houby 300 g
- rajský protlak 1 lžička
- česnek 2 stroužky
- mletá sladká paprika 1 lžička
- vývar 150 ml
- worcesterová omáčka 1 lžíce
- dijonská hořčice 1/2 lžičky
- zakysaná smetana 3 lžíce
- hladkolistá petržel 1 hrst
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- V pánvi na oleji rozehřejte olej a orestujte na něm cibuli nakrájenou na plátky asi 5 minut, až zvláční. Přidejte houby nakrájené na větší kousky a restujte je asi 5 minut. Přidejte rajský protlak, nahrubo nasekaný česnek a mletou papriku a restujte asi 30 vteřin, jen aby se paprika rozvoněla (nesmí se připálit!).
- Zalijte vývarem, dochuťte worcesterovou omáčkou a dijonskou hořčicí. Přiveďte k varu a nechte dusit asi 5 minut.
- Vmíchejte zakysanou smetanu, nasekanou petrželku, osolte a opepřete. Podávejte s rýží, případně se širokými nudlemi.
PRIMA TIP: Na přípravu soté se nejlépe hodí pevné houby, jako je hřib smrkový, klouzek strakoš, kozák nebo křemenáč, výborné jsou i lišky. Houby krájejte na větší kusy. Pokud máte rádi výrazné chutě, můžete spolu s houbami přidat do soté i kapary nebo nadrobno nakrájené kyselé okurky.