Suroviny
- hovězí maso 500 g
- cibule 2
- mrkev
- petržel
- celer 1/2
- bobkový list 3
- nové koření 5 kuliček
- pepř 5 kuliček
- skořice svitek
- rajský protlak 180 g
- olej
- cukr
- ocet
- hladká mouka
- máslo
- sůl
- pepř
Domácí knedlíky
- droždí 10 g
- plnotučné mléko 250 ml
- polohrubá mouka 350 g
- rohlík (starší) 2
- vejce
- sůl
Postup
- Hovězí maso dáme do hrnce a rychle ho opečeme ze všech stran, přidáme pepř, skořici, bobkový list, nové koření, trochu soli a zalijeme vodou, aby maso bylo ponořené, a přiklopíme. V papiňáku dusíme zhruba 30–40 minut. Tento čas je orientační, záleží na kvalitě masa.
- Mezitím připravíme světlou jíšku tak, že na másle osmažíme hladkou mouku dozlatova. Poté maso dáme stranou a vyndáme i koření a skořici, zbytek přelijeme přes síto.
- Zeleninu a cibulku rozmixujeme. Část zeleniny můžeme nechat vcelku. Omáčku zahustíme jíškou a poté přidáme rajský protlak. Provaříme a podle chuti můžeme přidat ocet, cukr a sůl. Poté přidáme nakrájené hovězí maso.
Domácí knedlíky
- Droždí rozdrobíme do mísy, mírně posolíme a necháme pár minut stát, až se rozteče. Poté přilijeme vlažné mléko, přidáme vejce a rozmícháme. Přisypeme trochu mouky, rozmícháme, znovu přisypeme mouku smíchanou se solí a vypracujeme (vařečkou nebo robotem) hladké, nelepivé těsto. Poté do těsta zapracujeme na kostky nakrájené housky (vhodnější jsou již tvrdší). Těsto necháme kynout na teplém místě.
- Vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál a rozdělíme je na dva díly. Z každého vytvarujeme bochánek, necháme chvíli kynout (asi 5 minut) a vytvoříme šišky, které necháme kynout na válu.
- Ve velkém (širokém) hrnci uvedeme do varu vodu, osolíme a vložíme nakynuté šišky knedlíků. Vaříme pod pokličkou 8 minut, potom oba knedlíky ve vodě obrátíme a dovaříme dalších 8 minut. Hotové knedlíky propícháme vidličkou a necháme odejít páru.
Autor receptu: Vojtěch Matějovský
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!