Omáčka
- čerstvé houby (lesní ) 500 g
- cibule (střední ) 1 ks
- bílé víno 80 ml
- voda 500 ml
- smetana ke šlehání 100 ml
- sójová omáčka 1 lžíce
- sušený tymián několik snítek
- olivový olej
- máslo
- sůl
- pepř
Masové kuličky
Postup přípravy
- V míse smíchejte mleté maso s vajíčkem, najemno nakrájenou cibulí, česnekem, nasekanou petrželkou, solí a pepřem.
- Směs rukama důkladně propracujte a nechte chvíli odležet. Poté z masa tvarujte kuličky, které zprudka osmahněte na troše oleje.
- Houby očistěte a pokrájejte na kousky. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Poté ji osmahněte na troše másla a olivového oleje.
- Přidejte houby, zvyšte oheň a vše restujte, dokud se nevyvaří veškerá tekutina.
- Poté houby osolte a opepřete. K houbám přidejte bílé víno a zhruba 2 minuty povařte. Zalijte vodou, vhoďte snítky tymiánu a vše přiveďte k varu.
- Do vroucí omáčky vhoďte osmahnuté masové kuličky a vše vařte zhruba 20 minut.
- Nakonec omáčku zjemněte smetanou, dochuťte solí, pepřem a sójovou omáčkou.
- Posypte zelenou petrželkou a podávejte s vařenou rýží či těstovinou.
Masové kuličky v houbové omáčce 2 Zdroj: Garden & Kitchen