zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Podkrkonošský hubník – nákyp se sušenými houbami
Autor: Marie Bartošová / Jíme zdravě o Vánocích Podkrkonošský hubník – nákyp se sušenými houbami

Podkrkonošský hubník – nákyp se sušenými houbami

Hodnoceno: 1x
Hubník patří mezi lidová jídla, která se v Krkonoších zachovala a stále se vaří. Jednoduchý nákyp ze staršího chleba se sušenými houbami se připravuje po celý rok, ale tradičně se podává i o Vánocích.
do 1 hodiny
4 porce

reklama

Postup

  1. Nejprve předehřejte troubu na 190–195 °C a připravte zapékací nádobu (20 cm × 30 cm). Poté ve větší pánvi na středním plameni rozehřejte máslo a 2 lžíce olivového oleje. Mezitím nakrájejte předem namočené houby a hlívu ústřičnou na menší kousky. Jakmile je pánev rozpálená, vložte do ní najemno nakrájenou cibuli, nakrájené houby, drcený kmín, sůl a pepř a společně vše opékejte na středním plameni 6–7 minut. 
  2. Opečenou směs přesuňte do větší mísy spolu s na kostičky nakrájenou celozrnnou bagetou, 2 žloutky a 100 ml mléka. Bílky přesuňte do vyšší šlehací nádoby, kde z nich pomocí tyčového mixéru se šlehacím nástavcem vyšlehejte sníh (potrvá to ccca 3–4 minuty).
  3. Ušlehaný sníh pomalu vmíchejte do mísy k ostatním ingrediencím. Takto připravenou směs přesuňte do připravené zapékací nádoby. Naplněnou nádobu vložte do trouby předehřáté na 190–195 °C a pečte po dobu 33–36 minut. Po upečení hubník nakrájejte na porce a podávejte. 

PRIMA TIP: Hotový hubník můžete dochutit najemno nastrouhaným česnekem nebo najemno nakrájeným čerstvým tymiánem.

Podkrkonošský hubník – nákyp se sušenými houbami
Autor: Marie Bartošová / Jíme zdravě o Vánocích Podkrkonošský hubník – nákyp se sušenými houbami

reklama

Jíme zdravě o Vánocích

Kuchařka Jíme zdravě o Vánocích přináší nadílku 65 skvělých receptů, které jsou jemně odlehčené, tak aby i to sváteční hodování bylo zdravé. Tajemství spočívá v obměně několika surovin, zdravějším způsobu přípravy, a hlavně v celkovém množství. Kuchařka je rozdělena do 4 sekcí, tradičně nechybí cukroví, sváteční tabule, ale autoři mysleli také na pohoštění pro návštěvy a jak zpracovat případné zbytky, nebo jak vařit z toho, co dům dal.

www.jimezdrave.cz