Suroviny
- máslo 35 g
- olivový olej 2 lžíce
- sušené houby (libovolné,namočené v horké vodě alespoň 2 hodiny předem) 60 g
- hlíva ústřičná (lze vynechat) 100 g
- bílá cibule (nakrájená najemno) 150 g
- drcený kmín 1 lžíce
- bageta (celozrnná bageta nebo toustový chléb (na 1cm kostičky)) 300 g
- žloutek 2 ks
- mléko (polotučné ) 100 ml
- bílek 2 ks
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Nejprve předehřejte troubu na 190–195 °C a připravte zapékací nádobu (20 cm × 30 cm). Poté ve větší pánvi na středním plameni rozehřejte máslo a 2 lžíce olivového oleje. Mezitím nakrájejte předem namočené houby a hlívu ústřičnou na menší kousky. Jakmile je pánev rozpálená, vložte do ní najemno nakrájenou cibuli, nakrájené houby, drcený kmín, sůl a pepř a společně vše opékejte na středním plameni 6–7 minut.
- Opečenou směs přesuňte do větší mísy spolu s na kostičky nakrájenou celozrnnou bagetou, 2 žloutky a 100 ml mléka. Bílky přesuňte do vyšší šlehací nádoby, kde z nich pomocí tyčového mixéru se šlehacím nástavcem vyšlehejte sníh (potrvá to ccca 3–4 minuty).
- Ušlehaný sníh pomalu vmíchejte do mísy k ostatním ingrediencím. Takto připravenou směs přesuňte do připravené zapékací nádoby. Naplněnou nádobu vložte do trouby předehřáté na 190–195 °C a pečte po dobu 33–36 minut. Po upečení hubník nakrájejte na porce a podávejte.
PRIMA TIP: Hotový hubník můžete dochutit najemno nastrouhaným česnekem nebo najemno nakrájeným čerstvým tymiánem.
Podkrkonošský hubník – nákyp se sušenými houbami Zdroj: Marie Bartošová / Jíme zdravě o Vánocích