kolektiv Jíme zdravě

Podkrkonošský hubník – nákyp se sušenými houbami

Moje hodnocení
5x

Hubník patří mezi lidová jídla, která se v Krkonoších zachovala a stále se vaří. Jednoduchý nákyp ze staršího chleba se sušenými houbami se připravuje po celý rok, ale tradičně se podává i o Vánocích.

4 porce
60 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Nejprve předehřejte troubu na 190–195 °C a připravte zapékací nádobu (20 cm × 30 cm). Poté ve větší pánvi na středním plameni rozehřejte máslo a 2 lžíce olivového oleje. Mezitím nakrájejte předem namočené houby a hlívu ústřičnou na menší kousky. Jakmile je pánev rozpálená, vložte do ní najemno nakrájenou cibuli, nakrájené houby, drcený kmín, sůl a pepř a společně vše opékejte na středním plameni 6–7 minut.
  2. Opečenou směs přesuňte do větší mísy spolu s na kostičky nakrájenou celozrnnou bagetou, 2 žloutky a 100 ml mléka. Bílky přesuňte do vyšší šlehací nádoby, kde z nich pomocí tyčového mixéru se šlehacím nástavcem vyšlehejte sníh (potrvá to ccca 3–4 minuty).
  3. Ušlehaný sníh pomalu vmíchejte do mísy k ostatním ingrediencím. Takto připravenou směs přesuňte do připravené zapékací nádoby. Naplněnou nádobu vložte do trouby předehřáté na 190–195 °C a pečte po dobu 33–36 minut. Po upečení hubník nakrájejte na porce a podávejte.

PRIMA TIP: Hotový hubník můžete dochutit najemno nastrouhaným česnekem nebo najemno nakrájeným čerstvým tymiánem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

kolektiv Jíme zdravě

Jíme zdravě o Vánocích kolektiv Jíme zdravě

Kuchařka Jíme zdravě o Vánocích přináší nadílku 65 skvělých receptů, které jsou jemně odlehčené, tak aby i to sváteční hodování bylo zdravé. Tajemství spočívá v obměně několika surovin, zdravějším způsobu přípravy, a hlavně v celkovém množství. Kuchařka je rozdělena do 4 sekcí, tradičně nechybí cukroví, sváteční tabule, ale autoři mysleli také na pohoštění pro návštěvy a jak zpracovat případné zbytky, nebo jak vařit z toho, co dům dal.

www.jimezdrave.cz


Přečtěte si také

Recepty