Suroviny
- káva (filtrovaná, nebo větší espresso) 50–60 ml
- whiskey (irská) 40 ml
- třtinový cukr 2 lžičky
- smetana ke šlehání (k podávání)
Recept se rozšířil do celého světa a oblíbili si ho hodně v USA. Tam také, v San Francisku, otevřeli kavárnu Buena Vista, která spotřebuje největší množství irské whiskey na celém světě a proslavila se právě irskou kávou. Místní barmani připravují desítky irských káv najednou. Denně jich prý naservírují až 2 000.
Pokud si chcete irskou kávu vychutnat správně, nemíchejte ji a napijte se pomalu přes smetanu. Na začátku ucítíte studenou a hebkou smetanu, pomalu teplou a silnou kávu, a nakonec na jazyku sladkou whiskey. Tento nápoj vás zahřeje nejen na jazyku, ale opravdu i na duši.
Postup přípravy
- Irskou kávu snadno připravíte i doma. Krátce svařte 40 ml irské whiskey se 2 lžičkami třtinového cukru.
- Nalijte do silnostěnné skleničky na stopce, kterou předtím nahřejte horkou vodou a vysušte. Dále přidejte kávu. Máte na výběr z různých káv a metod. Já mám v irské kávě nejradši etiopskou kávu připravenou na V60 nebo Aeropressu.
- Na kávu přidejte čerstvě ušlehanou šlehačku. Tajemství vynikající irské kávy spočívá v dobře našlehané smetaně. Našlehejte ji jen úplně jemně, aby zůstala tekutá.
Vyzkoušejte také kávovou zmrzlinu s čokoládovou sušenkou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Kávová zmrzlina s čokoládovou sušenkou podle Zdeňka Pohlreicha