Thajské mušle s domácí curry pastou a kokosovým mlékem podle Hynka Vávry z Hliněné bašty

Moje hodnocení
4x

Příprava mušlí je báječně rychlá a jednoduchá, dnes už lze koupit v obchodech mušle zcela očištěné, takže je stačí propláchnout a můžete je hodit do pánve. Pak už je to opravdu otázka jen pár minut. Vyzkoušejte chuťově výraznou verzi s domácí thajskou curry pastou a voňavým kokosovým mlékem.

2 porce
20 minut
thajská

Curry pasta

Curry

Postup přípravy

  1. Nejprve připravte curry pastu. Všechny ingredience nahrubo překrájejte a v mixéru nebo hmoždíři rozmixujte na pastu. Nemusí být úplně hladká, ale zase by v ní neměly být velké kusy.
  2. Do velké pánve wok nebo do kastrolu dejte na rozpálený olej curry pastu, nechte ji krátce rozvonět a přidejte nasekaný česnek, zázvor, na proužky nakrájenou šalotku, na nudličky nakrájenou mrkev a řapíkatý celer. Přihoďte na plátky nakrájený fenykl a na velmi tenká kolečka nakrájenou citronovou trávu. Minutku restujte a poté do pánve přidejte na nudličky nakrájenou cuketu a barevné papriky a vše osolte. Restujte a po minutce přidejte propláchnuté slávky.
  3. Přilijte 100 ml vody a restujte, až se voda téměř odpaří, poté přilijte kokosové mléko. Duste asi minutu, a nakonec přihoďte nasekaný koriandr a pár lístků thajské bazalky. Ještě minutku provařte a zakápněte limetovou nebo citronovou šťávou.
PRIMA TIP: Pokud se vám nechce do přípravy domácí curry pasty, klidně použijte kupovanou. Pro tento recept se nejlépe hodí červená thajská curry pasta. Pokud vám domácí pasta zbyde, uchovejte ji v lednici a spotřebujte ji do týdne.
  • Autor receptu: Hynek Vávra, foto: Pavel Vítek

Za středomořskou kuchyní do Hliněné bašty

Dlouholeté zkušenosti a mimořádně poctivá práce šéfkuchaře Hynka Vávry dělají z Hliněné bašty jeden z majáků tuzemské gastronomie. Vyhlášená průhonická restaurace se navíc může pochlubit parádní středomořskou atmosférou, i když má svou prostornou terasu přilepenou pouze k malému rybníčku. Už jste zavítali?

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Klára Michalová

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH Klára Michalová

Přečtěte si také

Recepty