Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jahody
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jahody
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Recepty Maso
Maso
Penny
Pin it

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Hovězí pečeně po cikánsku s restovanou zeleninou a podávaná s rýží

Hovězí pečeně po cikánsku s restovanou zeleninou a podávaná s rýží

Hovězí pečeně po cikánsku s restovanou zeleninou a podávaná s rýží Zdroj: Penny

  • Zavřít
Hovězí pečeně po cikánsku s restovanou zeleninou a podávaná s rýží

Hovězí pečeně po cikánsku s restovanou zeleninou a podávaná s rýží Zdroj: Penny

Moje hodnocení
6x

Název „po cikánsku“ nemá nic společného s kuchyní žádné konkrétní národnosti. Pravděpodobně pochází z vojenského slangu, kdy se maso opékalo na rožni a omáčka i příloha se připravovaly zvlášť. Pokrmy „po cikánsku“ pronikly do restaurací i kuchařek už v 19. století, často inspirovány romantickými představami, jako třeba ukazuje opera Carmen.

4 porce
180 minut
Seznam.cz banner

Základ

  • hovězí zadní 750 g
  • špek (nakrájený na špalíčky) 70 g
  • sůl
  • pepř (čerstvě namletý)
  • sádlo 60 g
  • cibule (nakrájené nadrobno) 2 ks
  • rajčatový protlak 70 g
  • bílý vinný ocet 7 lžic
  • červená paprika (očištěná a nakrájená na nudličky) 150 g

Na dokončení

  • máslo 40 g
  • hladká mouka 40 g
  • řepkový olej 2 lžíce
  • cibule (nakrájená na tenká půlkolečka ) 1 ks
  • červená paprika (nakrájená na nudličky) 1 ks
  • žlutá paprika (nakrájená na nudličky) 1 ks
  • cherry rajčata (nakrájená na čtvrtky) 2 hrsti
  • sterilované okurky (nakrájené na kolečka) 2 ks
  • dušená rýže (k podávání)

Prověřené recepty na klasické české omáčky

Prověřené recepty na klasické české omáčky

Postup přípravy

  1. Maso očistěte, udělejte do něj otvory a prošpikujte špekem. Osolte, opepřete a svažte provázkem.
  2. V kastrolu rozehřejte sádlo a maso opečte ze všech stran dozlatova. Vyjměte a dejte stranou.
  3. Do výpeku přidejte cibuli a osmahněte ji dozlatova. Vmíchejte protlak, chvíli restujte, přidejte ocet a nechte odpařit tekutinu.
  4. Přidejte papriku, zalijte 700 ml vody a promíchejte. Vraťte maso do kastrolu, přiklopte a pečte při 150 °C 2,5 hodiny, dokud maso nezměkne.
  5. Na másle si připravte světlou jíšku, kterou omáčku zahustíte. Vařte ještě 30 minut a poté rozmixujte nebo propasírujte.
  6. Na oleji opečte cibuli, papriky, cherry rajčata a okurky. Přidejte je do omáčky.
  7. Maso nakrájejte na plátky a podávejte s rýží. Pro ozvláštnění můžete rýži smíchat s nasekanou petrželkou.

PRIMA TIP: Chcete si dopřát omáčku s knedlíkem nebo těstovinami i v pracovním týdnu, ale nemáte dostatek času na přípravu? Vyzkoušejte některou z „hotovek“ Karlova Koruna. Vyzkoušejte hovězí guláš, svíčkovou na smetaně s houskovým knedlíkem nebo rajskou omáčku s těstovinami. Ušetříte čas a dopřejete si jídlo, které vás zasytí. K dostání v síti prodejen PENNY za doporučenou cenu 89,90 Kč.

Vyzkoušejte také znojemskou omáčku s hovězím masem podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Znojemská omáčka s hovězím

Hovězí loupaná plec po cikánsku s rýží podle Jana Punčocháře Maso

Hovězí loupaná plec po cikánsku s rýží podle Jana Punčocháře

8
Cikánská hovězí pečeně Recepty

Cikánská hovězí pečeně

70

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

Zdroj receptu

Penny

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky cibule zelenina maso rýže hovězí maso omáčka česká kuchyně

Návrhy pro vás

Letní závin s tvarohem, malinami a rebarborou – osvědčené spojení sezónních chutí Sladké

Letní závin s tvarohem, malinami a rebarborou – osvědčené spojení sezónních chutí

Zelné placky podle Mirky van Gils Slavíkové – křupavá chuťovka z kysaného zelí Předkrmy a chuťovky

Zelné placky podle Mirky van Gils Slavíkové – křupavá chuťovka z kysaného zelí

Krevety s česnekovo-bylinkovou máslovou omáčkou – rychlé a chutné jídlo, které se hodí jako luxusní předkrm nebo romantická večeře Ryby a mořské plody

Krevety s česnekovo-bylinkovou máslovou omáčkou – rychlé a chutné jídlo, které se hodí jako luxusní předkrm nebo romantická večeře

Květáková tempura – smažený květák v japonském těstíčku, které krásně křupe Recepty

Květáková tempura – smažený květák v japonském těstíčku, které krásně křupe

Pikantní bramborové placičky s mletým masem a koriandrem – netradiční karbanátky v mexickém stylu Maso

Pikantní bramborové placičky s mletým masem a koriandrem – netradiční karbanátky v mexickém stylu

Jahodový dort s tvarohem a šlehačkou – letní moučník na plech, který zvládne každý Sladké

Jahodový dort s tvarohem a šlehačkou – letní moučník na plech, který zvládne každý

Bún bò Nam Bô podle Šona – vietnamské hovězí s rýžovými nudlemi s tajným trikem na křehké masíčko Maso

Bún bò Nam Bô podle Šona – vietnamské hovězí s rýžovými nudlemi s tajným trikem na křehké masíčko

Kuřecí křídla pečená v troubě a svěží zelný salát – dokonalý víkendový oběd Recepty
8

Kuřecí křídla pečená v troubě a svěží zelný salát – dokonalý víkendový oběd


Přečtěte si také

Sladké
Letní závin s tvarohem, malinami a rebarborou – osvědčené spojení sezónních chutí

Letní závin s tvarohem, malinami a rebarborou – osvědčené spojení sezónních chutí

Prostřeno!
Prostřeno: Palačinky s ovocem

Prostřeno: Palačinky s ovocem

Prostřeno!
Prostřeno: Indický dhal podle Jakuba Chomáta

Prostřeno: Indický dhal podle Jakuba Chomáta

Prostřeno!
Prostřeno: Hovězí vývar s jalovcem

Prostřeno: Hovězí vývar s jalovcem

Prostřeno!
Prostřeno: Zeleninový salát rukola, kozí sýr, řepa, ořechy

Prostřeno: Zeleninový salát rukola, kozí sýr, řepa, ořechy

Předkrmy a chuťovky
Zelné placky podle Mirky van Gils Slavíkové – křupavá chuťovka z kysaného zelí

Zelné placky podle Mirky van Gils Slavíkové – křupavá chuťovka z kysaného zelí

PR článek
Střeva jako druhý mozek

Střeva jako druhý mozek

Ryby a mořské plody
Krevety s česnekovo-bylinkovou máslovou omáčkou – rychlé a chutné jídlo, které se hodí jako luxusní předkrm nebo romantická večeře

Krevety s česnekovo-bylinkovou máslovou omáčkou – rychlé a chutné jídlo, které se hodí jako luxusní předkrm nebo romantická večeře

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Recepty
Penne se sušenými rajčaty, rukolou a česnekem – snadný oběd do 20 minut

Penne se sušenými rajčaty, rukolou a česnekem – snadný oběd do 20 minut

Zapečené penne s kuřecím masem a hráškem s omáčkou ze zakysané smetany – dokonalá rodinná večeře Těstoviny

Zapečené penne s kuřecím masem a hráškem s omáčkou ze zakysané smetany – dokonalá rodinná večeře

Zapečená frittata z těstovin se zeleným chřestem – snadný oběd pro hektické týdny Recepty

Zapečená frittata z těstovin se zeleným chřestem – snadný oběd pro hektické týdny

Sladké
Letní závin s tvarohem, malinami a rebarborou – osvědčené spojení sezónních chutí

Letní závin s tvarohem, malinami a rebarborou – osvědčené spojení sezónních chutí

Jahodový dort s tvarohem a šlehačkou – letní moučník na plech, který zvládne každý Sladké

Jahodový dort s tvarohem a šlehačkou – letní moučník na plech, který zvládne každý

Křehké řezy s tvarohovou náplní a sněhovou čepicí – jednoduchý a přesto efektní moučník Sladké

Křehké řezy s tvarohovou náplní a sněhovou čepicí – jednoduchý a přesto efektní moučník

Maso
Pikantní bramborové placičky s mletým masem a koriandrem – netradiční karbanátky v mexickém stylu

Pikantní bramborové placičky s mletým masem a koriandrem – netradiční karbanátky v mexickém stylu

Bún bò Nam Bô podle Šona – vietnamské hovězí s rýžovými nudlemi s tajným trikem na křehké masíčko Maso

Bún bò Nam Bô podle Šona – vietnamské hovězí s rýžovými nudlemi s tajným trikem na křehké masíčko

Kuřecí paličky zabalené ve slanině a pečené ve sladkokyselé omáčce se šalvějí Maso

Kuřecí paličky zabalené ve slanině a pečené ve sladkokyselé omáčce se šalvějí

Recepty
Květáková tempura – smažený květák v japonském těstíčku, které krásně křupe

Květáková tempura – smažený květák v japonském těstíčku, které krásně křupe

Asijský mangový salát podle Šona – pro přípravu se používá nakyslé nezralé ovoce Saláty

Asijský mangový salát podle Šona – pro přípravu se používá nakyslé nezralé ovoce

Pide se špenátem – turecký chléb se zelenou náplní osvěží jarní jídelníček Předkrmy a chuťovky

Pide se špenátem – turecký chléb se zelenou náplní osvěží jarní jídelníček

Nápoje
Ledové Matcha Strawberry Latté: Tříbarevný letní drink, který frčí v kavárnách

Ledové Matcha Strawberry Latté: Tříbarevný letní drink, který frčí v kavárnách

Melounovo-jogurtový shake s jahodami – rychlé osvěžení ve sklenici Nápoje

Melounovo-jogurtový shake s jahodami – rychlé osvěžení ve sklenici

Dejte si jednoho Fešáka aneb Starý dobrý Old Fashioned v moderním pojetí pro každý večer Nápoje
9

Dejte si jednoho Fešáka aneb Starý dobrý Old Fashioned v moderním pojetí pro každý večer

Ryby a mořské plody
Krevety s česnekovo-bylinkovou máslovou omáčkou – rychlé a chutné jídlo, které se hodí jako luxusní předkrm nebo romantická večeře

Krevety s česnekovo-bylinkovou máslovou omáčkou – rychlé a chutné jídlo, které se hodí jako luxusní předkrm nebo romantická večeře

Kapří hamburger – česká rybí specialita v moderním kabátku Recepty

Kapří hamburger – česká rybí specialita v moderním kabátku

Mexická kořeněná tilápie s bramborami na páře – jemná ryba v kořeněném kabátku oživí jídelníček Ryby a mořské plody

Mexická kořeněná tilápie s bramborami na páře – jemná ryba v kořeněném kabátku oživí jídelníček

Polévky
Slovenská krémová polévka z brambor s ovčí brynzou – sytý a voňavý demikát

Slovenská krémová polévka z brambor s ovčí brynzou – sytý a voňavý demikát

Rychlá polévka s bramborovými nočky – hřejivá miska vývaru, která potěší každý den Polévky

Rychlá polévka s bramborovými nočky – hřejivá miska vývaru, která potěší každý den

Chřestová polévka se šunkou a sýrem – delikátní krém v luxusním provedení Polévky

Chřestová polévka se šunkou a sýrem – delikátní krém v luxusním provedení

Předkrmy a chuťovky
Zelné placky podle Mirky van Gils Slavíkové – křupavá chuťovka z kysaného zelí

Zelné placky podle Mirky van Gils Slavíkové – křupavá chuťovka z kysaného zelí

Květáková tempura – smažený květák v japonském těstíčku, které krásně křupe Recepty

Květáková tempura – smažený květák v japonském těstíčku, které krásně křupe

Těhotnej kuchař: Cibulové kroužky s domácí majonézou z pečeného česneku Předkrmy a chuťovky

Těhotnej kuchař: Cibulové kroužky s domácí majonézou z pečeného česneku

Recepty
Květáková tempura – smažený květák v japonském těstíčku, které krásně křupe

Květáková tempura – smažený květák v japonském těstíčku, které krásně křupe

Vegetariánský burger bowl – miska plná osmažené cizrny, zeleniny a domácí omáčky Vegetariánské

Vegetariánský burger bowl – miska plná osmažené cizrny, zeleniny a domácí omáčky

Zapečené bramborové gnocchi s chřestem a špenátem – rychlá a jednoduchá sezónní večeře Hlavní jídla

Zapečené bramborové gnocchi s chřestem a špenátem – rychlá a jednoduchá sezónní večeře

Sladké
Jahodový dort s tvarohem a šlehačkou – letní moučník na plech, který zvládne každý

Jahodový dort s tvarohem a šlehačkou – letní moučník na plech, který zvládne každý

Asijský mangový salát podle Šona – pro přípravu se používá nakyslé nezralé ovoce Saláty

Asijský mangový salát podle Šona – pro přípravu se používá nakyslé nezralé ovoce

Barevný dort Aljaška se zmrzlinou a sezónním ovocem překvapí zapečeným sněhem Sladké

Barevný dort Aljaška se zmrzlinou a sezónním ovocem překvapí zapečeným sněhem

Saláty
Asijský mangový salát podle Šona – pro přípravu se používá nakyslé nezralé ovoce

Asijský mangový salát podle Šona – pro přípravu se používá nakyslé nezralé ovoce

Kuskusový salát s opečeným marinovaným tofu – rychlý oběd po asijsku plný bílkovin Saláty

Kuskusový salát s opečeným marinovaným tofu – rychlý oběd po asijsku plný bílkovin

Lehký bramborový salát s ředkvičkami – svěží jarní příloha i hlavní chod nejen pro vegetariány Saláty

Lehký bramborový salát s ředkvičkami – svěží jarní příloha i hlavní chod nejen pro vegetariány

Maso
Bún bò Nam Bô podle Šona – vietnamské hovězí s rýžovými nudlemi s tajným trikem na křehké masíčko

Bún bò Nam Bô podle Šona – vietnamské hovězí s rýžovými nudlemi s tajným trikem na křehké masíčko

Miso granola z pánve – sladkoslaná křupavá chuťovka podle Buchty v troubě Přílohy

Miso granola z pánve – sladkoslaná křupavá chuťovka podle Buchty v troubě

Bramborové halušky se slaninou, křupavou cibulkou a olomouckými tvarůžky Přílohy

Bramborové halušky se slaninou, křupavou cibulkou a olomouckými tvarůžky

prima-cnn-news

Z vlády neprcháme, shrnul Rakušan jednání s Fialou. Ten chce pokračovat a vše objasnit „Prokletá“ spravedlnost: Šéfky rezortu zasáhly různé kauzy, Decroix je šestou ministryní Stanjura v ohrožení? ODS se zbavila balvanu, Blažek však může stáhnout další, míní Dolejší

prima-zeny

Svou formu můžete podpořit i v létě. Bezoperační metody fungují, říká Petra Řehořková Laurinová a Šimůnek opět spolu před kamerou. Z prince je trenér, z princezny vdova Velká vlasová proměna: Mistrovská balayage udělala z neutrální Žanety bohyni léta

prima-zoom

Za pár dní budou v Česku tropické teploty Puchýře, svědění a karanténa. Mezi dětmi v Česku se šíří nakažlivé impetigo Nové největší letadlo světa poráží ruskou legendu. Svou délkou a rozpětím křídel vyráží dech

prima-fresh

Letní závin s tvarohem, malinami a rebarborou – osvědčené spojení sezónních chutí Zelné placky podle Mirky van Gils Slavíkové – křupavá chuťovka z kysaného zelí Krevety s česnekovo-bylinkovou máslovou omáčkou – rychlé a chutné jídlo, které se hodí jako luxusní předkrm nebo romantická večeře

prima-cool

Kuběnka: Nic mě nebolí, peníze vydělané Harry Potter představil nového Draca, Dursleyovy, Molly Weasleyovou a mnoho dalších Je mi třicet, kariéru už mám za sebou. Sedláčková prozradila, jestli by nechala zápasit svoje děti

playboy

Co vás čeká v červnovém vydání magazínu Playboy? Spíme odděleně, ale milujeme se víc! Fenomén spánkového rozvodu rozděluje ložnice i názory Na první pohled křehká, ve skutečnosti tvrdá: Blondýnka pracuje na ropné plošině

lajk

Andrea Verešová vytasila ženské zbraně: Diváci nevěděli, kam s očima Charlotte Štiková se provokace nebojí. Na sociálních sítích dala na odiv své vnady Japonec si hraním her způsobil syndrom spadlé hlavy. Život mu zachránila operace

prima-living

Chris Evans prodává své luxusní sídlo za 7 milionů dolarů. Nechybí tělocvična ani bazén Luxusní bydlení Ivana Haška: Nemovitosti v Dubaji a úchvatný dům v pražských Lipencích Samosběr třešní 2025: Kde a kdy natrhat čerstvé ovoce za skvělou cenu i zadarmo

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.