Langoše
- Polotučné mléko 400 ml
- droždí 30 g
- třtinový cukr 1 lžička
- hladká celozrná špaldová mouka 400 g
- bílý jogurt (hustý) 150 g
- řepkový olej 2 lžíce
- sůl
Dip
- česnek 2 stroužky
- polotučný tvaroh 250 g
- řecký jogurt 100 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
K podávání
- eidam 80 g
- olivový olej 2 lžíce
Postup přípravy
- Mléko ohřejte, aby bylo vlažné. Přelijte ho do zadělávací mísy a rozdrobte do něj droždí. Promíchejte s cukrem a nechte 5 minut stát. Přidejte mouku a jogurt a vypracujte hladké těsto, buď ručně vařečkou nebo v robotu s nástavcem hnětací hák.
- Mísu zakryjte utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechte těsto na teplém místě stran průvanu kynout 1 hodinu. Zdvojnásobí svůj objem.
- Mezitím připravte dip. Česnek oloupejte a prolisujte do misky. Přidejte tvaroh, řecký jogurt, sůl a pepř a promíchejte dohladka. Uložte do lednice.
- Jakmile těsto vykyne, předehřejte troubu na 195 °C. Plechy vyložte pečicím papírem. Sýr nastrouhejte najemno.
- Vykynuté těsto vyklopte z mísy na pracovní plochu a oddělujte kousky o hmotnosti 150 g, zhruba o velikosti tenisáku. Vytvarujte z nich nejprve koule a pak je vyválejte na placky o průměru asi 15 cm a tloušťce 5 mm. Placky skládejte s mírnými rozestupy na připravené plechy.
- Placky potřete řepkovým olejem, posypte solí a pečte v předehřáté troubě 12 až 15 minut dozlatova.
- Upečené placky potřete tvarohovým dipem, posypte sýrem a zakápněte olivovým olejem. Ihned podávejte.

Vyzkoušejte i tradiční smažené langoše podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Domácí smažené langoše z kynutého těsta