Suroviny
- droždí 30 g
- cukr krupice 1 lžička
- plnotučné mléko 100 ml
- hladká mouka 500 g
- sůl 1 lžička
- žloutek 2 ks
- máslo 100 g
- vejce (na potření) 1 ks
Na posypání
- sezamová semínka
- mandlové plátky
- mák
- mletá sladká paprika (nebo uzená)
- sušená petržel

Postup přípravy
- Z droždí, lžičky cukru a části vlažného mléka připravte kvásek a nechte ho vzejít. Do mísy dejte mouku, kterou dobře promíchejte se solí a žloutky. Přidejte vykynutý kvásek a zbylé mléko.
- Suroviny promíchejte a nakonec přidejte vlažné rozpuštěné máslo. Vypracujte vláčné těsto, které nechte na teplém místě kynout asi hodinu (během kynutí alespoň dvakrát propracujte).
- Z těsta nakrájejte stejně velké kousky a vyválejte kuličky, které vložte nejlépe do kulaté formy vyložené pečicím papírem. Přitiskněte je k sobě.
- Potřete rozšlehaným vejcem a posypte různými ingrediencemi. Pečte při 200 °C asi 20 minut.
Vyzkoušejte také jednoduchou italskou focacciu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Jednoduchá domácí focaccia z kynutého těsta

