redakce Prima FRESH

Velikonoční věnec z anglických mazanečků – populární cross buns trochu jinak

Moje hodnocení
2x

Tento voňavý jablečný věnec vychází z tradičních anglických Hot Cross Buns, které se pečou zejména na Velikonoce. Měkké kynuté těsto provoněné skořicí, sladké rozinky, kandovaná kůra a kousky jablek mu dodávají jedinečnou chuť. Kříž na povrchu odkazuje na původní symboliku tohoto sladkého pečiva a lesklá vrstva meruňkového džemu jen podtrhuje, jak lákavá pochoutka to je. Ideální ke kávě, čaji nebo jako sváteční pochoutka pro celou rodinu!

1 porce
240 minut
anglická

Suroviny

Postup přípravy:

  1. Do mísy dejte mouku, cukr, droždí, skořici, sůl a máslo, vše společně důkladně promněte.
  2. Přidejte vejce, postupně přilévejte mléko a vypracujte hladké a vláčné těsto.
  3. Jakmile se těsto odděluje od stěn mísy, prohněťte ho na pomoučeném válu. Vraťte do mísy, přikryjte fólií a nechte kynout asi 90 minut, dokud nezdvojnásobí svou velikost.
  4. Těsto pak na válu vypracujte do obdélníku a posypte nakrájeným jablkem, rozinkami a kůrou. Srolujte, prohněťte a v míse opět nechte zakryté kynout asi 60 minut.
  5. Těsto rozdělte na 9 stejných kusů, vytvarujte kuličky a rozložte je na plech s pečicím papírem do kruhu s mezerami cca 5 mm. Nechte kynout zakryté fólií asi 60 minut.
  6. V misce smíchejte 35 g hladké mouky se 2 lžícemi studené vody. Těstíčkem naplňte cukrářský sáček s hladkou trubičkou a na vykynuté bulky nastříkejte těsto do tvaru kříže.
  7. Věnec pečte při 220 °C asi 10 minut, poté při 200 °C asi 5 minut dozlatova. Džem rozehřejte, přeceďte přes sítko, potřete jím ještě teplý věnec a nechte vychladnout.

Dáváte přednost tradičním velikonočním moučníkům? Zkuste tento videorecept

Kompletní recept najdete ZDE: Kynutý mazanec

Nebo zkuste další recepty velikonoční dobroty:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty