Suroviny
- hladká mouka (prosátá) 250 g + na pomoučení
- krupicový cukr 35 g
- sušené droždí 4 g
- mletá skořice 1/2 lžičky
- sůl 1/2 lžičky
- máslo (změklé) 25 g
- vejce (prošlehané) 1 ks
- plnotučné mléko (vlažné) 150 ml
- jablka (na kostičky) 1/2 ks
- sušené rozinky 35 g
- pomerančová kůra (kandovaná) 25 g
Na dokončení:
Postup přípravy:
- Do mísy dejte mouku, cukr, droždí, skořici, sůl a máslo, vše společně důkladně promněte.
- Přidejte vejce, postupně přilévejte mléko a vypracujte hladké a vláčné těsto.
- Jakmile se těsto odděluje od stěn mísy, prohněťte ho na pomoučeném válu. Vraťte do mísy, přikryjte fólií a nechte kynout asi 90 minut, dokud nezdvojnásobí svou velikost.
- Těsto pak na válu vypracujte do obdélníku a posypte nakrájeným jablkem, rozinkami a kůrou. Srolujte, prohněťte a v míse opět nechte zakryté kynout asi 60 minut.
- Těsto rozdělte na 9 stejných kusů, vytvarujte kuličky a rozložte je na plech s pečicím papírem do kruhu s mezerami cca 5 mm. Nechte kynout zakryté fólií asi 60 minut.
- V misce smíchejte 35 g hladké mouky se 2 lžícemi studené vody. Těstíčkem naplňte cukrářský sáček s hladkou trubičkou a na vykynuté bulky nastříkejte těsto do tvaru kříže.
- Věnec pečte při 220 °C asi 10 minut, poté při 200 °C asi 5 minut dozlatova. Džem rozehřejte, přeceďte přes sítko, potřete jím ještě teplý věnec a nechte vychladnout.

Velikonoční věnec z anglických mazanečků populární cross buns trochu jinak Zdroj: Kulinární studio BAUER MEDIA CZ / Imagefood BM / Profimedia
Dáváte přednost tradičním velikonočním moučníkům? Zkuste tento videorecept
Kompletní recept najdete ZDE: Kynutý mazanec
Nebo zkuste další recepty velikonoční dobroty: