Věnec ze slaných buchet aneb Monkey Bread

Moje hodnocení
5x

Do tohoto kousku se svět zamiloval už dávno. Kdysi se mu říkalo „párty chleba“ pro snadnost, s níž se jednotlivé kousky oddělovaly pod rukama hladových mejdanistů – se zručností opičích prapředků. My, mistři sladkých buchet, jistě rádi podobné kousky zařadíme do repertoáru.

6 porcí
90 minut

Těsto

Papriková náplň

Pórková náplň

  • pórek (malý, nadrobno nakrájený) 1 ks
  • polotvrdý sýr (nastrouhaný) 50 g

Na potření

  • oregano (nebo majoránka) 1 lžíce
  • máslo (rozpuštěné) 4 lžíce
  • koření (směs, např. italské bylinky, drcený kmín, mák...) 2 lžíce
  • bylinky (čerstvé, na posypání) 1 hrst

Postup přípravy

  1. Suché přísady na těsto promíchejte v míse a vlijte teplou vodu. Promíchejte, až se spojí v těsto, a na pomoučněné ploše ho asi 5 minut hněťte.
  2. Mísu vytřete olejem, vložte těsto a přikryté nechte na teplém místě hodinu až dvě hodiny kynout, až zdvojnásobí objem.
  3. Přísady na potírání si připravte do misek.
  4. Až těsto vykyne, rozdělte ho na 4 části a každou rovněž na 4, takže budete mít 16 stejných dílků.
  5. Kousek těsta roztlačte, doprostřed dejte lžičku paprikové nebo pórkové náplně, vytvarujte do kuličky a klaďte je vedle sebe do věncové formy. Buchty střídavě potírejte ochuceným máslem, s kořením nebo bylinkami. Formu přikryjte utěrkou a buchty nechte ještě 30 minut kynout. Troubu předehřejte na 200 °C.
  6. Vložte do trouby a pečte asi 30 minut, pak buchty volně zakryjte alobalem a pečte ještě asi 15 minut.
  7. Vyndejte z trouby a nechte asi 5 minut chladnout ve formě, pak věnec vyklopte a nechte vychladnout na mřížce. Na závěr buchty ještě potřete rozpuštěným máslem a posypte bylinkami.

Vyzkoušejte i další recepty na domácí pečivo

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty