Těsto
- hladká mouka 450 g + na poprášení
- sušené droždí 7 g
- cukr krupice 1 lžička
- sůl 2 lžičky
- sušená šalvěj 1 lžička
- petrželka (sušená) 1 lžička
- rostlinný olej (na vymazání)
Papriková náplň
- mletá sladká paprika 1 lžička
- polotvrdý sýr (nastrouhaný) 50 g
Pórková náplň
- pórek (malý, nadrobno nakrájený) 1 ks
- polotvrdý sýr (nastrouhaný) 50 g
Na potření
Postup přípravy
- Suché přísady na těsto promíchejte v míse a vlijte teplou vodu. Promíchejte, až se spojí v těsto, a na pomoučněné ploše ho asi 5 minut hněťte.
- Mísu vytřete olejem, vložte těsto a přikryté nechte na teplém místě hodinu až dvě hodiny kynout, až zdvojnásobí objem.
- Přísady na potírání si připravte do misek.
- Až těsto vykyne, rozdělte ho na 4 části a každou rovněž na 4, takže budete mít 16 stejných dílků.
- Kousek těsta roztlačte, doprostřed dejte lžičku paprikové nebo pórkové náplně, vytvarujte do kuličky a klaďte je vedle sebe do věncové formy. Buchty střídavě potírejte ochuceným máslem, s kořením nebo bylinkami. Formu přikryjte utěrkou a buchty nechte ještě 30 minut kynout. Troubu předehřejte na 200 °C.
- Vložte do trouby a pečte asi 30 minut, pak buchty volně zakryjte alobalem a pečte ještě asi 15 minut.
- Vyndejte z trouby a nechte asi 5 minut chladnout ve formě, pak věnec vyklopte a nechte vychladnout na mřížce. Na závěr buchty ještě potřete rozpuštěným máslem a posypte bylinkami.
Věnec ze slaných buchet aneb Monkey Bread Zdroj: Marek Kučera
Vyzkoušejte i další recepty na domácí pečivo