Věnec ze slaných buchet aneb Monkey Bread
Zdroj: Marek Kučera
Věnec ze slaných buchet aneb Monkey Bread
Zdroj:
Marek Kučera
Do tohoto kousku se svět zamiloval už dávno. Kdysi se mu říkalo „párty chleba“ pro snadnost, s níž se jednotlivé kousky oddělovaly pod rukama hladových mejdanistů – se zručností opičích prapředků. My, mistři sladkých buchet, jistě rádi podobné kousky zařadíme do repertoáru.
Pórková náplň
-
pórek
(malý, nadrobno nakrájený)
1 ks
-
polotvrdý sýr
(nastrouhaný)
50 g
Na potření
-
oregano
(nebo majoránka)
1 lžíce
-
máslo
(rozpuštěné)
4 lžíce
-
koření
(směs, např. italské bylinky, drcený kmín, mák...)
2 lžíce
-
bylinky
(čerstvé, na posypání)
1 hrst
Postup přípravy
-
Suché přísady na těsto promíchejte v míse a vlijte teplou vodu. Promíchejte, až se spojí v těsto, a na pomoučněné ploše ho asi 5 minut hněťte.
-
Mísu vytřete olejem, vložte těsto a přikryté nechte na teplém místě hodinu až dvě hodiny kynout, až zdvojnásobí objem.
-
Přísady na potírání si připravte do misek.
-
Až těsto vykyne, rozdělte ho na 4 části a každou rovněž na 4, takže budete mít 16 stejných dílků.
-
Kousek těsta roztlačte, doprostřed dejte lžičku paprikové nebo pórkové náplně, vytvarujte do kuličky a klaďte je vedle sebe do věncové formy. Buchty střídavě potírejte ochuceným máslem, s kořením nebo bylinkami. Formu přikryjte utěrkou a buchty nechte ještě 30 minut kynout. Troubu předehřejte na 200 °C.
-
Vložte do trouby a pečte asi 30 minut, pak buchty volně zakryjte alobalem a pečte ještě asi 15 minut.
-
Vyndejte z trouby a nechte asi 5 minut chladnout ve formě, pak věnec vyklopte a nechte vychladnout na mřížce. Na závěr buchty ještě potřete rozpuštěným máslem a posypte bylinkami.
Věnec ze slaných buchet aneb Monkey Bread
Zdroj: Marek Kučera
Věnec ze slaných buchet aneb Monkey Bread
Zdroj:
Marek Kučera
Vyzkoušejte i další recepty na domácí pečivo