Michaela Luňáčková

Mrkvový bezlepkový chléb plný semínek a ořechů

Moje hodnocení
3x

Semínka, strouhaná mrkev, vejce a ořechová mouka se při pečení ve formě perfektně spojí do tvaru bochníčku. Plátky tohoto nevšedního superzdravého zeleninovo-semínkového chleba si můžete namazat naslano i nasladko. Díky odměřování na hrnky upečete chléb kdekoliv, kde mají troubu.

1 porce
90 minut

Suroviny

  • mandlová nebo kešu mouka 1 a 1/2 hrnku
  • dýňová semínka 1 hrnek
  • lněná semínka 1 a 1/2 hrnku
  • slunečnicová semínka 1/2 hrnku
  • zlatá sezamová semínka 1/4 hrnku
  • vejce (sůl) 2 lžičky
  • voda 10 lžic
  • chia semínka 2 lžíce
  • mák 1/4 hrnku
  • kmín 2 lžičky
  • semínka fenyklu 1 lžička
  • anýz 1 lžička
  • velké mrkve 2 ks
  • vejce 5 ks
  • ghí nebo kokosový olej 3 lžíce

Postup přípravy

  1. Ve větší míse smíchejte mandlovou nebo kešu mouku, dýňová, lněná, slunečnicová a sezamová semínka. Přidejte sůl.
  2. Do menší misky nalijte vodu a nasypejte do ní chia semínka. Nechejte je nabobtnat alespoň 10 minut.
  3. Pokud nemáte mletý mák, umelte ho. V hmoždíři nebo mixéru podrťte kmín s fenyklem a anýzem. Namletý mák i nadrcené koření přidejte do směsi mouky a semínek.
  4. Omyjte, oloupejte a najemno nastrouhejte mrkve k suché směsi. Přidejte rozšlehaná vejce, nabobtnalá chia semínka a ghí nebo kokosový olej. Všechny ingredience důkladně promíchejte. Hutné těsto nechte v míse odpočívat zhruba 20 minut při pokojové teplotě.
  5. Mezitím předehřejte troubu na 180 °C. Formu na chléb o velikosti 21 × 11 cm vyložte pečicím papírem – nechejte ho volně přečnívat přes okraje formy.
  6. Odpočinuté těsto napěchujte do formy. Pečte zhruba 1 hodinu.
  7. Jakmile bude chléb upečený, vyndejte ho z trouby. Chytněte okraje pečicího papíru a chléb nadzvedněte – snadno ho tak vyndáte z formy. Přendejte ho na chladicí mřížku. Před krájením nechejte chléb zcela vychladnout.

PRIMA TIP: Mandlová mouka vzniká rozemletím loupaných blanšírovaných mandlí. Má smetanově béžovou barvu, jemnou vůni po mandlích a hrubší strukturu. Hodí se do slaných i sladkých těst, je přirozeně bezlepková a díky svému vysokému podílu vitaminů a minerálů nachází uplatnění hlavně v receptech nízkosacharidového stravování (low carb). Koupíte ji jako samostatný produkt nebo můžete rozmixovat mandle najemno.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Michaela Luňáčková

Yummy Paleo Michaela Luňáčková

Jak jíst zdravě a chutně a co je vlastně opravdu zdravé? Takové dotazy si kladla Michaela Luňáčková po narození dcery, a tak se pustila do hledání informací a zkoušení receptů. Před šesti lety spustila blog Yummy Mummy Foodie, který v roce 2019 přejmenovala na Yummy Paleo. Název, a hlavně obsah přesněji vystihuje její cestu k zdravému životnímu stylu. Své poznatky o výběru prospěšných potravin pro tělo i duši shrnuje v kuchařce Na celý život. Podtitul Kniha plná opravdového jídla a zdraví dává tušit, že se dozvíte spoustu zajímavých informací o zdraví, vlivu potravin na náš organismus a způsobech úpravy surovin. Sto receptů ukazuje lahodný způsob, jak zkusit celosvětový trend Whole30, 30denní stravování bez mouky, mléka, cukru, luštěnin, pseudoobilovin, průmyslově zpracovaných potravin a alkoholu. Program Whole30 nevznikl za účelem hubnutí, ale pro očistu těla, léčbu různých autoimunitních onemocnění, zmírnění stresu i nezdravých civilizačních návyků. Ideální váha je příjemným vedlejším efektem. Pečlivě vypěstované, lokální, sezonní potraviny (zelenina, ovoce, bio maso a zdravé tuky) a ořechy tvoří základ této lahodné kuchařky i moderního paleo stravování.

www.yummypaleo.cz


Přečtěte si také

Recepty