Suroviny
- mandlová mouka (nebo kešu mouka) 1 a 1/2 hrnku
- dýňová semínka 1 hrnek
- lněná semínka 1 a 1/2 hrnku
- slunečnicová semínka 1/2 hrnku
- sezamová semínka (zlatá ) 1/4 hrnku
- voda 10 lžic
- chia semínka 2 lžíce
- mák 1/4 hrnku
- kmín 2 lžičky
- fenyklová semínka 1 lžička
- anýz 1 lžička
- mrkev (velké ) 2 ks
- vejce 5 ks
- Kokosový olej (nebo ghí) 3 lžíce
- sůl 2 lžičky
Postup přípravy
- Ve větší míse smíchejte mandlovou nebo kešu mouku, dýňová, lněná, slunečnicová a sezamová semínka. Přidejte sůl.
- Do menší misky nalijte vodu a nasypejte do ní chia semínka. Nechejte je nabobtnat alespoň 10 minut.
- Pokud nemáte mletý mák, umelte ho. V hmoždíři nebo mixéru podrťte kmín s fenyklem a anýzem. Namletý mák i nadrcené koření přidejte do směsi mouky a semínek.
- Omyjte, oloupejte a najemno nastrouhejte mrkve k suché směsi. Přidejte rozšlehaná vejce, nabobtnalá chia semínka a ghí nebo kokosový olej. Všechny ingredience důkladně promíchejte. Hutné těsto nechte v míse odpočívat zhruba 20 minut při pokojové teplotě.
- Mezitím předehřejte troubu na 180 °C. Formu na chléb o velikosti 21 × 11 cm vyložte pečicím papírem – nechejte ho volně přečnívat přes okraje formy.
- Odpočinuté těsto napěchujte do formy. Pečte zhruba 1 hodinu.
- Jakmile bude chléb upečený, vyndejte ho z trouby. Chytněte okraje pečicího papíru a chléb nadzvedněte – snadno ho tak vyndáte z formy. Přendejte ho na chladicí mřížku. Před krájením nechejte chléb zcela vychladnout.
PRIMA TIP: Mandlová mouka vzniká rozemletím loupaných blanšírovaných mandlí. Má smetanově béžovou barvu, jemnou vůni po mandlích a hrubší strukturu. Hodí se do slaných i sladkých těst, je přirozeně bezlepková a díky svému vysokému podílu vitaminů a minerálů nachází uplatnění hlavně v receptech nízkosacharidového stravování (low carb). Koupíte ji jako samostatný produkt nebo můžete rozmixovat mandle najemno.
Mrkvový bezlepkový chléb plný semínek a ořechů 2 Zdroj: Yummy Paleo - Na celý život