Poctivá chlebíčková veka nejen na silvestra

Moje hodnocení
5x

Chlebíčky na silvestra? Jasná věc. Podávat ale oblíbené pomazánky a plátky šunky na domácím pečivu? To je teprve paráda! Vyzkoušejte letos upéct tuto poctivou domácí veku zdobenou sezamovými semínky, věříme, že její vůni i chuti neodoláte.

1 porce
120 minut
česká

Tang zhong

  • mletý mák (plnotučné mléko) 60 g
  • pšeničná chlebová mouka 20 g
  • voda 25 g

Těsto

  • hladká pšečničná mouka 300 g
  • pšeničná chlebová mouka 200 g
  • sůl 12 g
  • plnotučné vlažné mléko 20 g
  • droždí (čerstvé droždí) 20 g
  • bílý jogurt (třtinový cukr) 2 lžičky
  • máslo, pokojové teploty 40. g

Postup přípravy

  1. Nejprve připravte tang zhong - do rendlíku nalijte mléko, vodu a mouku a pomocí metličky na středním stupni cca 2 minut zahřívejte, až vznikne taková hustá kaše.
  2. Nechte kaši zchladnout a zaktivujte droždí.
  3. Čerstvé droždí dejte do misky, zasypte 2 kávovými lžičkami cukru a 10 minut nechte být. Droždí se rozpustí.
  4. Pak už je čas na těsto. Mouky prosejte do hnětací mísy, přidejte tang zhong, droždí, mléko, máslo, olej a sůl.
  5. Zvolte nástavec typu hák a nechte na středním stupni zpracovat 10 minut těsto. To pak přendejte do uzavíratelné plastové mísy, kterou uzavřete a nechte těsto 1 hodinu kynout.
  6. Po hodině těsto rozválejte na pomoučené ploše do tvaru obdélníku a zamotejte, po strany jakoby zahněte a vytvarujte do obloučku.
  7. Veku nyní potřete rozšlehaným vejcem a posypte semínky.
  8. Nechte nyní 1 hodinu kynout.
  9. Troubu rozehřejte na 250 °C a naspod trouby dejte misku s vodou, ať vznikne pára.
  10. Prvních 5 minut pečte na 250 °C a poté ztlumte troubu na 180 °C a pečte dalších 30 minut. Pokud by se veka moc rychle pekla shora, zakryjte ji alobalem, ať se nespalí.
  11. Po upečení nechte 1 hodinu vychladnout a poté můžete krájet.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Milluji


Přečtěte si také

Recepty