Tang zhong
- plnotučné mléko 60 g
- pšeničná chlebová mouka 20 g
- voda 25 g
Těsto
- hladká mouka (pšečničná) 300 g
- pšeničná chlebová mouka 200 g
- plnotučné mléko (vlažné ) 20 g
- droždí (čerstvé ) 20 g
- třtinový cukr 2 lžičky
- máslo (pokojové teploty) 40. g
- sůl 12 g
Postup přípravy
- Nejprve připravte tang zhong - do rendlíku nalijte mléko, vodu a mouku a pomocí metličky na středním stupni cca 2 minut zahřívejte, až vznikne taková hustá kaše.
- Nechte kaši zchladnout a zaktivujte droždí.
- Čerstvé droždí dejte do misky, zasypte 2 kávovými lžičkami cukru a 10 minut nechte být. Droždí se rozpustí.
- Pak už je čas na těsto. Mouky prosejte do hnětací mísy, přidejte tang zhong, droždí, mléko, máslo, olej a sůl.
- Zvolte nástavec typu hák a nechte na středním stupni zpracovat 10 minut těsto. To pak přendejte do uzavíratelné plastové mísy, kterou uzavřete a nechte těsto 1 hodinu kynout.
- Po hodině těsto rozválejte na pomoučené ploše do tvaru obdélníku a zamotejte, po strany jakoby zahněte a vytvarujte do obloučku.
- Veku nyní potřete rozšlehaným vejcem a posypte semínky.
- Nechte nyní 1 hodinu kynout.
- Troubu rozehřejte na 250 °C a naspod trouby dejte misku s vodou, ať vznikne pára.
- Prvních 5 minut pečte na 250 °C a poté ztlumte troubu na 180 °C a pečte dalších 30 minut. Pokud by se veka moc rychle pekla shora, zakryjte ji alobalem, ať se nespalí.
- Po upečení nechte 1 hodinu vychladnout a poté můžete krájet.
Poctivá chlebíčková veka nejen na silvestra 2 Zdroj: Milluji
Poctivá chlebíčková veka nejen na silvestra 3 Zdroj: Milluji
Poctivá chlebíčková veka nejen na silvestra 4 Zdroj: Milluji