Suroviny
- hladká mouka (nebo italská mouka typu 00) 300 g
- strouhaný parmazán (čerstvě nastrouhaný ) 50 g + další na posypání
- máslo (rozpuštěné a vychladlé ) 50 g
- mléko 100–150 ml
- vejce (středně velká ) 2 ks
- plech (kámen na pečení, nebo velký silný plech na pečení)
- plech (plech bez okrajů vyložený papírem na pečení)
- sůl 1 lžička
Když připravujete tento typ chleba, postupujte rychle, protože jakmile tekutina přijde do kontaktu s práškem na pečení, začne probíhat chemická reakce, která kypří těsto. Dejte těsto do trouby co nejdříve.
Článek
24 receptů na domácí chléb, které vám provoní kuchyň
Čerstvý chléb s křupavou kůrkou? Domácí pečení se v posledních letech hodně rozmohlo v řadě českých domácností. Je nám proto jasné, že náš výběr receptů opravdu oceníte! :)
Postup přípravy
- Vložte kámen na pečení, nebo velký silný plech na spodní rošt trouby. Předehřejte troubu na 190 °C (plynovou troubu na stupeň 5) nejméně 30 minut.
- Prosejte mouku, prášek do pečiva a sůl do středně velké mísy. Přimíchejte parmazán a udělejte ve středu důlek. Rozšlehejte vychladlé rozpuštěné máslo se 100 ml / ½ hrnku mléka a s vejci a nalijte do důlku. Míchejte, dokud se ingredience nespojí. S mícháním to však nepřehánějte, protože jinak bude chléb tuhý. Těsto by mělo být docela měkké; jestliže není, přilijte ještě trochu mléka.
- Přemístěte na pracovní plochu posypanou moukou a krátce prohněťte. Dejte bochánek těsta přímo na plech bez okrajů vyložený papírem na pečení. Poklepáváním roztáhněte těsto do placky přibližně 3 cm tlusté. Potřete trochou dalšího mléka, potom zadní stranou nože naznačte klínky a posypte dalším parmazánem.
- Po otevření dvířek trouby postupujte rychle. Vložte papír s chlebem na horký kámen na pečení, nebo na plech. Jestliže jste odvážní, zkuste dát chléb do trouby tak, aby papír zůstal na plechu bez okrajů – chce to praxi!
- Pečte 15 minut, potom opatrně vytáhněte papír na pečení. Pečte dalších 5 minut, dokud kůrka nezezlátne. Vyjměte z trouby a zabalte do utěrky. Podávejte teplé, rozlámané na klínky a připravené k rozkrojení a plnění.