reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Jednoduchý špaldový chléb bez hnětení
Autor: Jíme zdravě ze spíže Jednoduchý špaldový chléb bez hnětení

Jednoduchý špaldový chléb bez hnětení

Hodnoceno: 4x
Špalda se po letech v zapomnění právem vrátila na výsluní zájmu a stala se synonymem zdravé mouky. Stále je to však pšenice, byť původní kultura s vyšším obsahem zdraví prospěšných látek. Chléb z droždí zvládne i pekařský začátečník, stačí těstu dopřát čas a dobře ho promíchat. Tenhle recept okouzluje svojí jednoduchostí a rychlostí, křupavý domácí chléb si tak můžete upéct kdykoliv.
nad 2 hodiny
1 bochník porce

reklama

reklama

Suroviny (1 bochník porce)

Postup

  1. Troubu předehřejte na 80–90 °C. Do větší kovové nebo keramické mísy vhodné do trouby vlijte vodu, přidejte sůl, med, 1 lžíci oleje a sušené droždí a promíchejte. Prosejte do mísy mouku a směs pomalu míchejte vařečkou. Pokračujte, až se všechny suroviny spojí v těsto, ale není nutné míchat dlouho. 
  2. Mísu zakryjte potravinářskou fólií a pečlivě ji upevněte na stranách, aby k těstu pronikalo co nejméně vzduchu. Mísu vložte do trouby, dvířka zajistěte vařečkou, aby zůstala pootevřená, teplotu vypněte a nechte těsto kynout 70 minut. 
  3. Zapékací hrnec nebo dortovou formu vymažte zbylým olejem. Vykynuté těsto vytáhněte, odstraňte fólii, těsto párkrát promíchejte vařečkou, vyklopte ho do připravené formy a nechte ještě 30 minut kynout při pokojové teplotě. Nedávejte ho už do trouby, vysušilo by se. 
  4. Troubu předehřejte na 190 °C. Podruhé vykynuté těsto vložte do předehřáté trouby a pečte 35–40 minut, až ztmavne a na poklep bude znít dutě. Vytáhněte ho a nechte zcela zchladnout. 
Jednoduchý špaldový chléb bez hnětení
Autor: Jíme zdravě ze spíže Jednoduchý špaldový chléb bez hnětení

Skvělé nápady, jak vařit jednoduše a rychle ze zásob ve spíži, najdete v novém podzimním čísle časopisu Prima FRESH: 

Časopis Prima FRESH podzim 2020

Vychutnejte si vůně a chutě podzimu s novým číslem časopisu Prima FRESH

reklama

Jíme zdravě ze spíže
Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Trojice známá svým úspěšným blogem Fitrecepty ukazuje, jak lze jíst zdravě, dobře a chutně. Tažení za lepší stravování začalo blogem a pokračovalo kuchařkou Jíme zdravě s Fitrecepty, ke které se přidalo už pět dalších knih. Ta poslední se jmenuje Jíme zdravě ze spíže a vychází z běžných surovin, které má doma každý. Jednoduché postupy, 70 snadných, a přesto vyvážených, dobrých a lehce stravitelných receptů a praktický seznam surovin na nákup a tipy na skladování potravin činí z této knihy nepostradatelného průvodce zaměstnaných rodičů, prarodičů i singles, kteří chtějí dobře jíst a přitom nestrávit v kuchyni věčnost. 

www.jimezdrave.cz