Bára Hlubučková, Bára Lundgren, Petr Novák

Jednoduchý špaldový chléb bez hnětení

Moje hodnocení
7x

Špalda se po letech v zapomnění právem vrátila na výsluní zájmu a stala se synonymem zdravé mouky. Stále je to však pšenice, byť původní kultura s vyšším obsahem zdraví prospěšných látek. Chléb z droždí zvládne i pekařský začátečník, stačí těstu dopřát čas a dobře ho promíchat. Tenhle recept okouzluje svojí jednoduchostí a rychlostí, křupavý domácí chléb si tak můžete upéct kdykoliv.

1 porce
120 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 80–90 °C. Do větší kovové nebo keramické mísy vhodné do trouby vlijte vodu, přidejte sůl, med, 1 lžíci oleje a sušené droždí a promíchejte. Prosejte do mísy mouku a směs pomalu míchejte vařečkou. Pokračujte, až se všechny suroviny spojí v těsto, ale není nutné míchat dlouho.
  2. Mísu zakryjte potravinářskou fólií a pečlivě ji upevněte na stranách, aby k těstu pronikalo co nejméně vzduchu. Mísu vložte do trouby, dvířka zajistěte vařečkou, aby zůstala pootevřená, teplotu vypněte a nechte těsto kynout 70 minut.
  3. Zapékací hrnec nebo dortovou formu vymažte zbylým olejem. Vykynuté těsto vytáhněte, odstraňte fólii, těsto párkrát promíchejte vařečkou, vyklopte ho do připravené formy a nechte ještě 30 minut kynout při pokojové teplotě. Nedávejte ho už do trouby, vysušilo by se.
  4. Troubu předehřejte na 190 °C. Podruhé vykynuté těsto vložte do předehřáté trouby a pečte 35–40 minut, až ztmavne a na poklep bude znít dutě. Vytáhněte ho a nechte zcela zchladnout.

Skvělé nápady, jak vařit jednoduše a rychle ze zásob ve spíži, najdete v novém podzimním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Bára Hlubučková, Bára Lundgren, Petr Novák


Přečtěte si také

Recepty