Suroviny
- voda (vlažná ) 500 ml
- med 1 lžíce
- olivový olej 2 lžíce
- droždí (sušené ) 1 sáček (7 g)
- špaldová hladká mouka 400 g
- sůl 1 lžička
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 80–90 °C. Do větší kovové nebo keramické mísy vhodné do trouby vlijte vodu, přidejte sůl, med, 1 lžíci oleje a sušené droždí a promíchejte. Prosejte do mísy mouku a směs pomalu míchejte vařečkou. Pokračujte, až se všechny suroviny spojí v těsto, ale není nutné míchat dlouho.
- Mísu zakryjte potravinářskou fólií a pečlivě ji upevněte na stranách, aby k těstu pronikalo co nejméně vzduchu. Mísu vložte do trouby, dvířka zajistěte vařečkou, aby zůstala pootevřená, teplotu vypněte a nechte těsto kynout 70 minut.
- Zapékací hrnec nebo dortovou formu vymažte zbylým olejem. Vykynuté těsto vytáhněte, odstraňte fólii, těsto párkrát promíchejte vařečkou, vyklopte ho do připravené formy a nechte ještě 30 minut kynout při pokojové teplotě. Nedávejte ho už do trouby, vysušilo by se.
- Troubu předehřejte na 190 °C. Podruhé vykynuté těsto vložte do předehřáté trouby a pečte 35–40 minut, až ztmavne a na poklep bude znít dutě. Vytáhněte ho a nechte zcela zchladnout.
Jednoduchý špaldový chléb bez hnětení 2 Zdroj: Jíme zdravě ze spíže