Pampušky – ukrajinské kynuté buchty s česnekem

Moje hodnocení
10x

Pod malebným názvem pampušky se skrývá ukrajinský chléb s česnekem, který se tradičně podává jako příloha k boršči. Nám tento chléb připomene spíše nadýchané buchty připravené naslano. Rozhodně bude tohle originální pečivo skvělou přílohou i pro naši zelňačku, bramboračku či fazolačku...

8 porcí
60 minut
ukrajinská

Suroviny

  • čerstvé droždí (nebo 7 g sušeného) 15 g
  • cukr krupice 1 lžička
  • teplá voda 225 ml
  • hladká mouka, nejlépe chlebová 400 g + na poprášení
  • jemná mořská sůl 8 g
  • slunečnicový olej 3 lžíce + na potření
  • česnek (česnek, najemno nasekaný) 20 g
  • hladkolistá petržel, najemno nasekaná 1/2 svazku
  • vejce, prošlehané 1 ks

Postup přípravy

  1. Droždí rozetřete v míse s cukrem, poté promíchejte s vodou v tělové teplotě (horká voda by mohla droždí „zabít“). Přimíchejte 200 g mouky a rychle a nahrubo promíchejte. Mísu přikryjte fólií a nechte přes noc v lednici.
  2. Ráno přidejte do mísy zbylých 200 g mouky a sůl. Na pomoučené ploše vypracujte hladké nelepivé těsto.
  3. Hotové těsto rozdělte na 8 dílů a vytvarujte z nich koule. Položte je do olejem vytřené kulaté zapékací mísy o průměru 24 cm. Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
  4. Mezitím předehřejte troubu na 220 °C. V misce smíchejte slunečnicový olej s nasekaným česnekem, špetkou soli a nasekanou petrželí a nechte odstát, aby se chutě propojily.
  5. Jakmile budou pampušky vykynuté, potřete těsto rozšlehaným vejcem a pečte 20–25 minut, až budou krásně zlatavé a lesklé. Vyjměte je z trouby a potřete štědře ochuceným česnekovým olejem. Podávejte ihned.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty