Suroviny
- droždí (čerstvé droždí (nebo 7 g sušeného)) 15 g
- cukr krupice 1 lžička
- voda (teplá ) 225 ml
- hladká mouka (nejlépe chlebová) 400 g + na poprášení
- slunečnicový olej 3 lžíce + na potření
- česnek (najemno nasekaný) 20 g
- hladkolistá petržel (najemno nasekaná) 1/2 svazku
- vejce (prošlehané) 1 ks
- mořská sůl (jemná ) 8 g
Postup přípravy
- Droždí rozetřete v míse s cukrem, poté promíchejte s vodou v tělové teplotě (horká voda by mohla droždí „zabít“). Přimíchejte 200 g mouky a rychle a nahrubo promíchejte. Mísu přikryjte fólií a nechte přes noc v lednici.
- Ráno přidejte do mísy zbylých 200 g mouky a sůl. Na pomoučené ploše vypracujte hladké nelepivé těsto.
- Hotové těsto rozdělte na 8 dílů a vytvarujte z nich koule. Položte je do olejem vytřené kulaté zapékací mísy o průměru 24 cm. Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
- Mezitím předehřejte troubu na 220 °C. V misce smíchejte slunečnicový olej s nasekaným česnekem, špetkou soli a nasekanou petrželí a nechte odstát, aby se chutě propojily.
- Jakmile budou pampušky vykynuté, potřete těsto rozšlehaným vejcem a pečte 20–25 minut, až budou krásně zlatavé a lesklé. Vyjměte je z trouby a potřete štědře ochuceným česnekovým olejem. Podávejte ihned.
Pampušky – ukrajinské kynuté buchty s česnekem 2 Zdroj: iStock