Pampušky – ukrajinské kynuté buchty s česnekem
Zdroj: iStock
Pampušky – ukrajinské kynuté buchty s česnekem
Zdroj:
iStock
Pod malebným názvem pampušky se skrývá ukrajinský chléb s česnekem, který se tradičně podává jako příloha k boršči. Nám tento chléb připomene spíše nadýchané buchty připravené naslano. Rozhodně bude tohle originální pečivo skvělou přílohou i pro naši zelňačku, bramboračku či fazolačku...
8 porcí
60 minut
ukrajinská
Postup přípravy
-
Droždí rozetřete v míse s cukrem, poté promíchejte s vodou v tělové teplotě (horká voda by mohla droždí „zabít“). Přimíchejte 200 g mouky a rychle a nahrubo promíchejte. Mísu přikryjte fólií a nechte přes noc v lednici.
-
Ráno přidejte do mísy zbylých 200 g mouky a sůl. Na pomoučené ploše vypracujte hladké nelepivé těsto.
-
Hotové těsto rozdělte na 8 dílů a vytvarujte z nich koule. Položte je do olejem vytřené kulaté zapékací mísy o průměru 24 cm. Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
-
Mezitím předehřejte troubu na 220 °C. V misce smíchejte slunečnicový olej s nasekaným česnekem, špetkou soli a nasekanou petrželí a nechte odstát, aby se chutě propojily.
-
Jakmile budou pampušky vykynuté, potřete těsto rozšlehaným vejcem a pečte 20–25 minut, až budou krásně zlatavé a lesklé. Vyjměte je z trouby a potřete štědře ochuceným česnekovým olejem. Podávejte ihned.
Pampušky – ukrajinské kynuté buchty s česnekem 2
Zdroj: iStock
Pampušky – ukrajinské kynuté buchty s česnekem 2
Zdroj:
iStock