Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Japonský mléčný toustový chléb
Už jste někdy ochutnali japonský toustový chléb? Jmenuje se miruku shokupan a je známý pro svou vláčnost a jemnost až sametovost. Perfektně se hodí k snídani, tak až budete zase přemýšlet o víkendové snídani, zkuste si na něj vzpomenout.
nad 2 hodiny
Suroviny
Kvásek:
- čerstvé droždí 25 g
- plnotučné teplé mléko 140 ml
- cukr 1 lžička
Těsto:
- mouka 360 g
- sůl 1 lžička
- cukr 1 lžíce
- změklé máslo 25 g
- vejce 1 ks + 1 ks na potírání
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- V rendlíku metličkou rozmíchejte vodu s moukou, aby v ní nebyly žádné hrudky. Poté dejte na sporák a na mírném ohni za stálého míchání vařte, dokud nevznikne pasta, která vám bude připomínat pudink. Pak sundejte z ohně a nechte zchladit do pokojové teploty.
- Do teplého mléka rozdrobte droždí, přidejte cukr a lžičkou vše promíchejte. Nechte klásek vzejít, trvá to 10–15 minut.
- Do mísy na těsto nasypte mouku, sůl a cukr, vyklepněte vajíčko a přidejte vzešlý kvásek. Těsto pak hněťte přibližně 5 minut. Poté do těsta zapracujte vychladlou pastu (tangzhong) a nakonec i změklé máslo.
- Těsto na chleba hněťte 10–15 minut. Mísu s těstem přikryjte a nechte na teplém místě kynout 60–90 minut.
- Vykynuté těsto dejte na lehce pomoučený vál a rozdělte na 3 díly. Každý díl vyválejte do oválné placky, kterou po delších stranách přeložte a srolujte. Vzniklé válečky naskládejte do máslem vymazané formy na chleba. Přikryjte a nechte kynout přibližně 45–60 minut.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Nakynutý chléb potřete rozšlehaným vajíčkem se lžící mléka a pečte v předehřáté troubě 35 minut.
- Po upečení chleba opatrně vyndejte z formy a přendejte na pečicí mřížku. Nechte ho úplně vychladnout a pak rozkrojte na plátky.
TIP: Chléb se skvěle hodí jako příloha či na zapékání v toustovači.
Rok s Garden & Kitchen
Vystudovaná ekonomka a máma dvou dětí vyrostla na venkově, kde se od svojí babičky naučila starat o zahradu i domácí zvířata a péct a od maminky zase vařit. Po mnoha letech ve městě si však Inna Valoušková uvědomila, že patří na venkov a potřebuje cítit přírodu a jíst převážně to, co vypěstuje a ne produkty neznámého původu z anonymního supermarketu. A tak se vrátila na vesnici a začala pěstovat to, co má ráda a úrodu postupně zpracovávat v kuchyni. O své zkušenosti se dělí na blogu www.gardenandkitchen.com, díky kterému vznikla i tato kuchařka. Představuje roční období v celé jejich kráse, jejich plodiny a lahodné recepty z nich.
Kuchařka je dostání pouze na gkshop.cz