Kvásek
- droždí (čerstvé ) 25 g
- plnotučné mléko (teplé) 140 ml
- cukr 1 lžička
Tangzhong
- voda 100 ml
- hladká mouka 20 g
Těsto
- hladká mouka 360 g
- cukr 1 lžíce
- máslo (změklé ) 25 g
- vejce 1 ks + 1 ks na potírání
- sůl 1 lžička
Postup přípravy
- V rendlíku metličkou rozmíchejte vodu s moukou, aby v ní nebyly žádné hrudky. Poté dejte na sporák a na mírném ohni za stálého míchání vařte, dokud nevznikne pasta, která vám bude připomínat pudink. Pak sundejte z ohně a nechte zchladit do pokojové teploty.
- Do teplého mléka rozdrobte droždí, přidejte cukr a lžičkou vše promíchejte. Nechte klásek vzejít, trvá to 10–15 minut.
- Do mísy na těsto nasypte mouku, sůl a cukr, vyklepněte vajíčko a přidejte vzešlý kvásek. Těsto pak hněťte přibližně 5 minut. Poté do těsta zapracujte vychladlou pastu (tangzhong) a nakonec i změklé máslo.
- Těsto na chleba hněťte 10–15 minut. Mísu s těstem přikryjte a nechte na teplém místě kynout 60–90 minut.
- Vykynuté těsto dejte na lehce pomoučený vál a rozdělte na 3 díly. Každý díl vyválejte do oválné placky, kterou po delších stranách přeložte a srolujte. Vzniklé válečky naskládejte do máslem vymazané formy na chleba. Přikryjte a nechte kynout přibližně 45–60 minut.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Nakynutý chléb potřete rozšlehaným vajíčkem se lžící mléka a pečte v předehřáté troubě 35 minut.
- Po upečení chleba opatrně vyndejte z formy a přendejte na pečicí mřížku. Nechte ho úplně vychladnout a pak rozkrojte na plátky.
TIP: Chléb se skvěle hodí jako příloha či na zapékání v toustovači.
Japonský mléčný toustový chléb 2 Zdroj: Garden & Kitchen
Japonský mléčný toustový chléb 3 Zdroj: Garden & Kitchen