Suroviny
- hladká mouka 500 g
- sušené droždí 1 a 1/2 lžičky
- mléko 300 ml
- máslo (rozpuštěné) 2 lžíce
- sůl 1 lžička
- žloutek 1 ks
- vejce (na pomazání) 1 ks
- mák (nebo hroubozrnná sůl či semínka na posypání)
Postup přípravy
- Nejdříve si připravte kvásek. V plecháčku ohřejte mléko tak, aby bylo vlažné, musíte v něm pohodlně udržet prst, horké mléko kvasinky zabíjí. 100 ml mléka si odlijte do misky a přisypte sušené droždí, 1 lžičku cukru, vše dobře rozmíchejte a nechte 10 minut stát. Do mísy prosijte mouku, přidejte žloutek, sůl, máslo a zbylých 200 ml teplého mléka a nakonec i kvásek.
- Vše nejdříve v míse vařečkou propracujte, potom vyklopte na vál a hněťte, dokud vám síly stačí, nejlépe tak 10 nebo 15 minut. Tajemství úspěchu každého kynutého pečiva je, že musí být skutečně úplně hladké a dobře propracované, pokud tedy máte robot s funkcí hnětače těsta, svěřte tuhle práci jemu. Výsledná hmota musí být hladká, lesklá, jakoby sametová a hlavně se nesmí lepit k válu i přesto, že nepřidáváte skoro žádnou mouku. Chce to vytrvalost! Bochánek těsta vložte zpátky do mísy, poprašte moukou a nechte na teplém místě asi hodinu kynout. Pokud tolik času nemáte, pomožte si tak, že troubu předehřejte na 100 °C, vypněte ji a těsto vám tam vykyne asi za 10 nebo 15 minut.
- Z vykynutého těsta si oddělte 10 až 12 stejně velkých kousků, těsto již znovu nehněťte, jen ho lehce převalujte a roztahujte prsty, z každého kousku vytvarujte tři prameny, které dobře zapleťte do copu.
- Housky rozmístěte na plech tak, aby mezi sebou měly důkladné mezery, přikryjte utěrkou a ještě nechte dokynout asi půl hodinky. Vykynuté housky potřete vejcem smíchaným s lžící studené vody, posypte mákem, solí či semínky podle libosti.
- Housky pečte při teplotě 180 °C asi 15 minut, pokud rychle ztmavnou, uberte teplotu na 150 °C. Plech vyndejte z trouby, přikryjte utěrkou a nechte housky vystydnout. Tahle fáze se často nevyvede, protože housky jsou většinou snědené dřív, než stačí úplně vystydnout.
- Můj tip:
- Těsto jsem si připravila již večer, na noc nechala vykynout v lednici. Ráno jsem těsto znovu prohnětla a nechala hodinu kynout v pokojové teplotě a potom ještě chvíli v předehřáté troubě, která kynutí urychlila.