Suroviny
- máslo (nakrájené na kostičky) 60 g + na vymazání formy
- jablka (oloupaná a nakrájená na kostičky) 1 velké nebo 2 malé
- hladká mouka 175 g
- žitná chlebová mouka 450 g
- ovesné vločky (drcené ) 90 g
- jedlá soda (bikarbona) 2,5 lžičky
- cukr (přírodní,typu muscovado) 4 lžíce
- pivo (kvalitní tmavé ) 175 ml
- melasa 5 lžic
- podmáslí 400 ml
- semínka (ovesné lupínky nebo různá semínka na posypání)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Máslem vymažte 3 chlebíčkové formy o objemu cca 500 ml.
- Nakrájené jablko promíchejte se 2 lžícemi hladké mouky. Zbylou obojí mouku a vločky promíchejte s 1 lžičkou soli a sodou. Přidejte máslo a prsty zpracujte na jakousi drobenku. Zapracujte k ní cukr.
- V těstě udělejte důlek a vlévejte do něj postupně pivo, melasu a nakonec podmáslí. Jak tekutiny přidáváte, zapracovávejte je do těsta plochým nožem a přidejte také kousky jablek, obalených v mouce. Pracujte rychle, ale těsto nezpracovávejte příliš.
- Těsto rozdělte do připravených forem, posypte vločkami a/nebo semínky, vložte do trouby a pečte 35 až 40 minut. Pak vyndejte jednu formu a poklepejte na její dno – pokud se ozve dutý zvuk, je chleba upečený, pokud ne, vraťte ještě na chvíli do trouby. Chleby pak vyklopte a nechte je vychladnout na drátěné mřížce.
PRIMA TIP: Chléb se dá snadno dobře zabalený zmrazit, před použitím ho nechte pomalu povolit v ledničce. Je vynikající s nejrůznějšími pomazánkami nebo jen tak s máslem – chcete-li zdůraznit jablečnou notu, utřete změklé máslo s trochou čerstvé jablečné šťávy a nechte chvíli v ledničce.
Domácí pivní chléb s jablky Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD