redakce Prima FRESH

Domácí pivní chléb s jablky

Moje hodnocení
10x

Pochází z receptáře skvělé kulinární autorky Diany Henryové a po jednom upečení už se ho ani váš chlebník ani vy nikdy nebudete chtít vzdát. Proto udáváme množství na 3 malé bochníčky – méně se nevyplatí dělat a půlkilový bochník je pro běžnou spotřebu ideální.

3 porce
90 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Máslem vymažte 3 chlebíčkové formy o objemu cca 500 ml.
  2. Nakrájené jablko promíchejte se 2 lžícemi hladké mouky. Zbylou obojí mouku a vločky promíchejte s 1 lžičkou soli a sodou. Přidejte máslo a prsty zpracujte na jakousi drobenku. Zapracujte k ní cukr.
  3. V těstě udělejte důlek a vlévejte do něj postupně pivo, melasu a nakonec podmáslí. Jak tekutiny přidáváte, zapracovávejte je do těsta plochým nožem a přidejte také kousky jablek, obalených v mouce. Pracujte rychle, ale těsto nezpracovávejte příliš.
  4. Těsto rozdělte do připravených forem, posypte vločkami a/nebo semínky, vložte do trouby a pečte 35 až 40 minut. Pak vyndejte jednu formu a poklepejte na její dno – pokud se ozve dutý zvuk, je chleba upečený, pokud ne, vraťte ještě na chvíli do trouby. Chleby pak vyklopte a nechte je vychladnout na drátěné mřížce.

PRIMA TIP: Chléb se dá snadno dobře zabalený zmrazit, před použitím ho nechte pomalu povolit v ledničce. Je vynikající s nejrůznějšími pomazánkami nebo jen tak s máslem – chcete-li zdůraznit jablečnou notu, utřete změklé máslo s trochou čerstvé jablečné šťávy a nechte chvíli v ledničce.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty