Domácí pivní chléb s jablky

Moje hodnocení
3x

Pochází z receptáře skvělé kulinární autorky Diany Henryové a po jednom upečení už se ho ani váš chlebník ani vy nikdy nebudete chtít vzdát. Proto udáváme množství na 3 malé bochníčky – méně se nevyplatí dělat a půlkilový bochník je pro běžnou spotřebu ideální.

3 porce
90 minut

Suroviny

  • máslo (máslo nakrájené na kostičky) 60 g + na vymazání formy
  • jablka, oloupaná a nakrájená na kostičky 1 velké nebo 2 malé
  • hladká mouka 175 g
  • celozrnná chlebová mouka 450 g
  • drcené ovesné vločky 90 g
  • jedlá soda (bikarbona) 2,5 lžičky
  • přírodní cukr typu muscovado 4 lžíce
  • kvalitní tmavé pivo 175 ml
  • melasa 5 lžic
  • hladká mouka (podmáslí) 400 ml
  • ovesné lupínky nebo různá semínka na posypání

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Máslem vymažte 3 chlebíčkové formy o objemu cca 500 ml.
  2. Nakrájené jablko promíchejte se 2 lžícemi hladké mouky. Zbylou obojí mouku a vločky promíchejte s 1 lžičkou soli a sodou. Přidejte máslo a prsty zpracujte na jakousi drobenku. Zapracujte k ní cukr.
  3. V těstě udělejte důlek a vlévejte do něj postupně pivo, melasu a nakonec podmáslí. Jak tekutiny přidáváte, zapracovávejte je do těsta plochým nožem a přidejte také kousky jablek, obalených v mouce. Pracujte rychle, ale těsto nezpracovávejte příliš.
  4. Těsto rozdělte do připravených forem, posypte vločkami a/nebo semínky, vložte do trouby a pečte 35 až 40 minut. Pak vyndejte jednu formu a poklepejte na její dno – pokud se ozve dutý zvuk, je chleba upečený, pokud ne, vraťte ještě na chvíli do trouby. Chleby pak vyklopte a nechte je vychladnout na drátěné mřížce.

PRIMA TIP: Chléb se dá snadno dobře zabalený zmrazit, před použitím ho nechte pomalu povolit v ledničce. Je vynikající s nejrůznějšími pomazánkami nebo jen tak s máslem – chcete-li zdůraznit jablečnou notu, utřete změklé máslo s trochou čerstvé jablečné šťávy a nechte chvíli v ledničce.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty