Těsto
- hladká mouka 500 g
- sušené droždí 1/2 lžíce
- sůl 1/2 lžíce
- cukr krupice 1/2 lžíce
- voda (vlažná voda) 325 ml
- olivový olej 1/2 lžíce
Náplň
- cibule (cibule, oloupaná a nakrájená na kolečka) 1 ks
- máslo 2 lžíce
- sušená rajčata (sušená rajčata, nakrájená nadrobno) 1 hrst
- mozzarella (nastrouhaná mozzarella) 1/2 hrnku
- bazalka (čerstvá bazalka, nasekaná) 1 hrst
Postup přípravy
- V míse promíchejte mouku, sůl a cukr. Droždí vsypte do vody a nechte 5 minut stát. pak vlijte polovinu vody s droždím k mouce, promíchejte a zvolna přimíchávejte zbylou vodu s droždím. K těstu zapracujte olivový olej.
- Na pracovní ploše poprášené moukou těsto hněťte, až bude hladké a pružné. Vraťte ho do mísy, přikryjte navlhčenou vyždímanou utěrkou a na teplém místě nechte asi hodinu kynout, až zdvojnásobí objem.
- Mezitím poduste cibuli na másle při mírné teplotě asi 20 až 30 minut, až zezlátne a zkaramelizuje. Chcete-li, oslaďte ji lžičkou cukru.
- Až těsto vykyne, vybouchejte ho v míse, pak ho na pracovní ploše rozválejte na obdélník asi 30 x 50 cm a ostrým nožem začistěte okraje.
- Těsto potřete nejprve zkaramelizovanou cibulí, pak posypte rajčaty, sýrem a bazalkou.
- Plát pak rozkrájejte na proužky, položte je na sebe a rozkrojte na kostky. Troubu předehřejte na 190 °C a plech nebo pekáč vyložte papírem na pečení. Kostky postavte na sebe a pak je položte na plech „na bok“. Klaďte je vedle sebe, až bude plech plný – kostky nebudou dosahovat až k okrajům, ale ještě vykynou. Formu přikryjte pečicím papírem a dejte na 20 minut stranou.
- Pak vložte do trouby a pečte 40 až 50 minut, až povrch zezlátne. Nechte 10 minut chladnout na plechu, pak vyndejte a předložte rodině nebo hostům.
Chlebové řezy caprese Zdroj: Marek Kučera