Chlebové řezy caprese
Zdroj: Marek Kučera
Chlebové řezy caprese
Zdroj:
Marek Kučera
Oblíbená chuťovka v italských barvách, to je kombinace rajčat, mozzarelly a bazalky, známa jako caprese. Když jí ustelete na vláčné, nadýchané chlebové peřince, vznikne krásné a voňavé jídlo pro celou rodinu i hezký kousek na párty. Na první pohled to může vypadat jako pizza, ale vtipným nakrájením před pečením a vyskládáním na plech vznikne velmi zajímavý útvar, který se pak snadno trhá na porce. Ruce vám utrhnou!
Náplň
-
cibule
(cibule, oloupaná a nakrájená na kolečka)
1 ks
-
máslo
2 lžíce
-
sušená rajčata
(sušená rajčata, nakrájená nadrobno)
1 hrst
-
mozzarella
(nastrouhaná mozzarella)
1/2 hrnku
-
bazalka
(čerstvá bazalka, nasekaná)
1 hrst
Postup přípravy
-
V míse promíchejte mouku, sůl a cukr. Droždí vsypte do vody a nechte 5 minut stát. pak vlijte polovinu vody s droždím k mouce, promíchejte a zvolna přimíchávejte zbylou vodu s droždím. K těstu zapracujte olivový olej.
-
Na pracovní ploše poprášené moukou těsto hněťte, až bude hladké a pružné. Vraťte ho do mísy, přikryjte navlhčenou vyždímanou utěrkou a na teplém místě nechte asi hodinu kynout, až zdvojnásobí objem.
-
Mezitím poduste cibuli na másle při mírné teplotě asi 20 až 30 minut, až zezlátne a zkaramelizuje. Chcete-li, oslaďte ji lžičkou cukru.
-
Až těsto vykyne, vybouchejte ho v míse, pak ho na pracovní ploše rozválejte na obdélník asi 30 x 50 cm a ostrým nožem začistěte okraje.
-
Těsto potřete nejprve zkaramelizovanou cibulí, pak posypte rajčaty, sýrem a bazalkou.
-
Plát pak rozkrájejte na proužky, položte je na sebe a rozkrojte na kostky. Troubu předehřejte na 190 °C a plech nebo pekáč vyložte papírem na pečení. Kostky postavte na sebe a pak je položte na plech „na bok“. Klaďte je vedle sebe, až bude plech plný – kostky nebudou dosahovat až k okrajům, ale ještě vykynou. Formu přikryjte pečicím papírem a dejte na 20 minut stranou.
-
Pak vložte do trouby a pečte 40 až 50 minut, až povrch zezlátne. Nechte 10 minut chladnout na plechu, pak vyndejte a předložte rodině nebo hostům.
Chlebové řezy caprese
Zdroj: Marek Kučera
Chlebové řezy caprese
Zdroj:
Marek Kučera