Suroviny
- Bazalkové pesto (janovské)
- hladká mouka (nebo italská mouka typu 00) 500 g
- cukr 1 lžička
- droždí (čerstvé nebo 1 balíček sušeného) 25 g
- vejce (rozšlehané ) 1 ks
- extra virgin olivový olej 3 lžíce
- voda (teplá ) 350 ml
- zelené olivy (vypeckované a nahrubo nakrájené velké ) 200 g
- sýr pecorino (nastrouhaný nebo parmazán) 200 g
- olivový olej (s česnekem) 2–3 lžíce
- plech (kámen na pečení nebo velký silný plech na pečení)
- lopata na pizzu (nebo plech bez okrajů)
- mořská sůl (jemná ) 1/2 lžičky
- mořská sůl
- čerstvě namletý pepř (černý )
Tence vyválené těsto potřené pestem a posypané zelenými olivami je srolováno tak, aby chléb vypadal jako dlouhá plněná roláda. Potom se nechá chléb znovu vykynout. Chléb je nahoře nasáklý olivovým olejem s česnekem a posypaný pecorinem a jeho vůně linoucí se z trouby je neodolatelná!
Článek
Vyzkoušejte ty nejlepší recepty na domácí pečivo! Upečte si bagety, housky, placky, rohlíky...
Nejen chlebem živ je člověk! Pokud jste propadli domácímu pečení a užíváte si chuť i vůni čerstvě upečeného chleba, můžete se s našimi recepty posunout ještě dál a...
Postup přípravy
- Prosejte mouku, cukr a sůl do velké mísy a ve středu udělejte důlek. Rozdrobte do něj čerstvé droždí nebo přisypte sušené droždí. Míchejte, dokud se směs nebude podobat jemné strouhance. Přilijte rozšlehané vejce, olivový olej a teplou vodu a míchejte, dokud se ingredience nespojí. Hněťte těsto rázně 5 minut na pracovní ploše posypané moukou, dokud nebude hladké, jemné a pružné.
- Potom ho dejte do mísy lehce vymazané olejem, přikryjte ho potravinářskou fólií nebo vlhkou utěrkou a nechte ho kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svou velikost (přibližně 1 ½ hodiny).
- Vložte kámen na pečení nebo velký silný plech na spodní rošt trouby. Předehřejte troubu na 200 °C (plynovou troubu na stupeň 6).
- Když je těsto vykynuté, přemístěte ho na pracovní plochu a potom ho rozválejte nebo roztáhněte přímo na papíru na pečení do co nejtenčího velkého obdélníku. Potřete těsto hojně pestem, nechte volný okraj široký 1 cm. Potom posypte olivami a 125 g pecorina. Ochuťte. Pomocí papíru na pečení srolujte těsto jako roládu. Rolujte z delší strany obdélníku. Přesuňte těsto na jiný papír na pečení tak, aby spoj byl na spodní straně. Potřete olivovým olejem s česnekem a posypte zbylým pecorinem.
- Vsuňte chléb na lopatu na pizzu, nebo na plech bez okrajů. Po otevření dvířek trouby postupujte rychle. Vložte papír s chlebem na horký kámen na pečení nebo na plech.
- Pečte 20 minut, potom opatrně vytáhněte papír na pečení zpod chleba. Pečte dalších 5 minut, dokud těsto nezezlátne a sýr se neroztaví. Vyjměte chléb z trouby a podávejte ho teplý (ne horký) nebo vychladlý rozkrájený na plátky.