Těsto
- voda (vlažná) 300 ml
- sušené droždí 7 g
- med 1 lžička
- pšeničná chlebová mouka 360 g + na posypání
- sůl (jemná) 10 g
Ochucené máslo
- máslo (pokojové teploty) 100 g
- česnek (rozetřený) 1 lžíce
- pasta miso 2 lžíce
- hladkolistá petržel (nadrobno nakrájená) 1 lžíce
- sůl 2 lžičky
- mozzarella (nastrouhaná) 1/2 hrnku
Postup přípravy
- V míse promíchejte vodu, droždí a med. Nechte 5 minut stát nebo až se na povrchu vody začnou tvořit bublinky.
- V jiné míse promíchejte mouku se solí. Uprostřed udělejte důlek a vlijte vzešlé droždí. Promíchávejte vidličkou, až vznikne lepkavé těsto. Seškrabte ho do hroudy a hojně poprašte moukou stejně jako mísu. Přikryjte ji a těsto nechte na teplém místě vzejít, až zdvojnásobí objem – bude to trvat asi hodinu a půl.
- Pracovní plochu hojně poprašte mouku, vyklopte na ni těsto a po směru hodinových ručiček ho začněte překládat od okrajů ke středu. Pracujte tak dlouho, až se začne tvořit pevnější těsto. Mísu znovu poprašte moukou, vložte do ní těsto švem dolů a nechte znovu asi 45 minut na teplém místě vykynout.
- Troubu předehřejte na 240 °C. Vložte do ní litinový kastrol s pokličkou a nechte ho nejméně 30 minut zahřívat. Pak opatrně sundejte pokličku, do kastrolu rovněž velmi opatrně přesuňte vykynutý bochník švem nahoru, přikryjte pokličkou, vložte do trouby a pečte 30 minut.
- Sundejte pokličku a pečte ještě asi 15 minut nebo až chléb zezlátne a bude mít pěknou kůrku. Nechte ho asi 15 minut chladnout na drátěné mřížce. Teplotu trouby snižte na 180 °C.
- Z uvedených přísad umíchejte pikantní máslo. Vroubkovaným nožem nakrájejte chleba křížem krážem, ale nedokrojte. Do zářezů vetřete ochucené máslo a nastrouhanou mozzarellu, chléb vraťte do trouby a asi 15 minut zapékejte, až se sýr rozteče a zezlátne. Podávejte teplé.
PRIMA TIP: Pasta miso dodá máslu fantastický pikantní šmrnc, ale není-li vaším šálkem čaje, nevadí, použít můžete jakékoliv oblíbené bylinkové máslo případně jen česnekové. Chleba vychází z geniální metody pečení v jakési minitroubě, jakou se stane těžký litinový hrnec a pochopitelně ho můžete využít jako běžný chleba – je ale mnohem lepší než většina kupovaných. Trik se zapečením můžete ale stejně samozřejmě použít i s (dobrým) kupovaným chlebem.
Inspirujte se dalšími recepty na domácí chléb
Další originální recepty najdete v aktuálním podzimním čísle časopisu Prima FRESH: