Suroviny
Postup přípravy
- Oloupané stroužky česneku, petržel a olej vložte do mixéru. Mixujte, dokud nebude česnek nasekaný na menší kousky.
- Plátky sýra nakrájejte na cca 2,5centimetrové čtverečky.
- Na pánvi rozehřejte máslo. Jakmile je rozpuštěné, přidejte posekaný česnek se špetkou soli. Povařte asi 2 minuty a hlavně nezapomeňte neustále míchat, česnek nesmí zhnědnout. Poté sundejte z plamene.
- Rošt v troubě nastavte doprostřed a troubu předehřejte na 190 °C. Ostrým nožem udělejte šikmé zářezy po celém chlebu a z obou stran, tak abyste vytvořili mřížku. Ale musíte dávat pozor, abyste ho neprořízli úplně skrz.
- Do zářezů za pomoci lžičky nakapejte česnekové máslo a do každého z nich vložte 3 až 4 sýrové čtverečky. Chléb přeneste na kus alobalu, druhým kusem ho překryjte seshora a přehněte zbylé okraje.
- Pečte cca 10 minut, poté sundejte vrchní část alobalu a pečte dalších 10 minut, než se sýr kompletně rozpustí.
PRIMA TIP: Naším favoritem pro tento recept je Žitný chléb 600 g ze Cvrčovické pekárny ve Středočeském kraji, který získal v roce 2020 ocenění Regionální potravina. Tento skvostný kousek vyrábějí podle tradiční receptury převážně ručně. Obsahuje 44 % žitné mouky a i díky kvásku má příjemně nakyslou chuť.