Regionální potravina

Trhací bochník chleba se sýrem a česnekem

Moje hodnocení
10x

Jedli jste už někdy trhací bochník? Chcete se dozvědět, na čem že si to vůbec můžete pochutnat? Pak si ho pojďte připravit. Uvidíte, že vás tato specialita, ať už v podobě předkrmu, nebo hlavního chodu, nadchne! Aby vám chutnalo o to víc, vyberte pečlivě chléb. Ideálně s vyšším podílem žitné mouky, která má příjemně nakyslou chuť a v tomto receptu bezvadně doplní směs česneku, petržele a sýru.

1 porce
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Oloupané stroužky česneku, petržel a olej vložte do mixéru. Mixujte, dokud nebude česnek nasekaný na menší kousky.
  2. Plátky sýra nakrájejte na cca 2,5centimetrové čtverečky.
  3. Na pánvi rozehřejte máslo. Jakmile je rozpuštěné, přidejte posekaný česnek se špetkou soli. Povařte asi 2 minuty a hlavně nezapomeňte neustále míchat, česnek nesmí zhnědnout. Poté sundejte z plamene.
  4. Rošt v troubě nastavte doprostřed a troubu předehřejte na 190 °C. Ostrým nožem udělejte šikmé zářezy po celém chlebu a z obou stran, tak abyste vytvořili mřížku. Ale musíte dávat pozor, abyste ho neprořízli úplně skrz.
  5. Do zářezů za pomoci lžičky nakapejte česnekové máslo a do každého z nich vložte 3 až 4 sýrové čtverečky. Chléb přeneste na kus alobalu, druhým kusem ho překryjte seshora a přehněte zbylé okraje.
  6. Pečte cca 10 minut, poté sundejte vrchní část alobalu a pečte dalších 10 minut, než se sýr kompletně rozpustí.

PRIMA TIP: Naším favoritem pro tento recept je Žitný chléb 600 g ze Cvrčovické pekárny ve Středočeském kraji, který získal v roce 2020 ocenění Regionální potravina. Tento skvostný kousek vyrábějí podle tradiční receptury převážně ručně. Obsahuje 44 % žitné mouky a i díky kvásku má příjemně nakyslou chuť.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Regionální potravina


Přečtěte si také

Recepty