Těsto:
- droždí (čerstvé) 15 g
- cukr krupice 20 g
- mléko (vlažné) 150 ml
- hladká mouka 300 g
- žloutek 1 ks
- sůl 1 špetka
- máslo 30 g
Náplň:
- rybízový džem (nebo jahodový/malinový) 150 g
- vejce (na potření) 1 ks
- moučkový cukr (na posypání)
Postup přípravy:
V misce smíchejte rozdrobené droždí, cukr, polovinu vlažného mléka a dvě lžíce mouky. Na teplém místě nechte vzejít kvásek.
Mouku prosejte do mísy, přidejte kvásek, žloutek, zbylé mléko, sůl a rozpuštěné máslo. Vypracujte vláčné těsto a nechte na teplém místě asi 40 minut kynout.
Po nakynutí těsto zlehka propracujte a rozdělte na čtyři díly. Každý díl rozválejte na kulatý plát o průměru cca 28 cm. Pláty přikryjte utěrkou a nechte 20 minut odpočinout.
Džem rozdělte na tři díly. Spodní plát potřete jedním dílem džemu, přiložte druhý plát, potřete džemem, třetí plát opět potřete džemem. Poslední vrstva zůstane čistá.
Promazané pláty opatrně přemístěte na plech vyložený pečicím papírem, do středu položte skleničku a od středu ke krajům nakrájejte šestnáct dílů. Střed zůstane neprokrojený (cca 6 cm).
Každý nakrojený díl pootočte 2× dokola řeznou stranou nahoru. Stáčejte vždy dva pruhy proti sobě a konce dobře přitiskněte.
Povrch potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 40 minut. Po upečení nechte vychladnout na kovové mřížce a před podáváním můžete lehce pocukrovat.
Chcete si upéct vánočku, ale hodil by se vám videorecept? Máte ho mít!
Kompletní recept najdete ZDE: Máslová vánočka
Nebo mrkněte na další pokrmy pro sváteční menu:
Tradiční české vánoční menu
Na štědrovečerním stole patří mezi nezbytné lahůdky smažený kapr s bramborovým salátem, nesmí chybět ani polévka, tradičně rybí polévka z kapra či hrachová polévka. Na svátečním stole se také objevuje vinná klobása či houbový kuba, sladkou tečkou je máslová vánočka a nesmí chybět ani oblíbený nápoj – vaječný likér nebo punč. Další inspiraci najdete v našem speciálu: Nejlepší recepty na tradiční české vánoční menu – všechny pěkně pohromadě.