Suroviny
- čočka (hnědá) 200 g
- cibule 1 ks
- zeleninový vývar (nebo voda) 300 ml
- smetana na vaření 200 ml
- sušené švestky 1 hrst
- olej (nebo přepuštěné máslo nebo sádlo) 2 lžíce
- hladká mouka 2 lžíce
- bobkový list 2–3 ks
- nové koření 2–3 kuličky
- saturejka (nebo lžička sušené) 1 snítka
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- ocet (na dochucení)
Postup přípravy
- Čočku dejte do hrnce, zalijte studenou vodou a nechte máčet alespoň 2 hodiny.
- Poté vodu slijte a čočku zalijte litrem čerstvé vody. Přiveďte k varu, přihoďte bobkový list, nové koření a snítku saturejky. Vařte téměř doměkka a poté přidejte sušené švestky a spolu dovařte doměkka.
- V menší pánvičce rozehřejte olej, máslo nebo sádlo a orestujte na něm nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Zasypte moukou, rozíchejte dohladka a smažte, až bude cibulová jíška opražená dorůžova, až lehce dohněda.
- Poté do pánve pomalu přilévejte vlažný vývar nebo vodu, směs rozmíchávejte metličkou dohladka a přiveďte k varu. Když směs zhoustne, přidejte uvařenou čočku se švestkami a znovu přiveďte k varu, osolte a opepřete podle chuti.
- Nakonec do polévky přilijte smetanu, nechte přejít varem a odstavte. Před podáváním polévku dochuťte octem.
Vyzkoušejte také delikátní vánoční hrachovou polévku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Hrachová polévka – delikátní jemný krém s křupavou slaninou