redakce Prima FRESH

Polská vánoční polévka ze sušených lesních hub

Moje hodnocení
1x

Lesní houby jsou základní ingrediencí polské kuchyně, stejně jako té české. Zatímco u nás jsou součástí postního vánočního menu v podobě kroupového kuby, v Polsku se podávají ve sváteční polévce. Nenechte se zmást vzhledem, vypadá jako jednoduchý vývar z hub, ale chuť polévky je velmi výrazná a příjemná díky kořenové zelenině a citronové šťávě.

6 porcí
90 minut
polská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Abyste je zbavili nečistot, opláchněte sušené houby krátce ve studené vodě. Poté je vložte do mísy a zalijte čerstvou vodou – jen tolik, aby volně plavaly a misku přikryjte utěrkou nebo talířem. Přes noc je odložte stranou.
  2. Druhý den připravte hrnec a scezené houby do něj přendejte, vodu z namáčení přilijte do hrnce přes jemné síto, abyste ji zbavili usazenin. Poté přilijte 2 litry vody a přiveďte ji k varu. Přikryjte poklicí a vařte na mírném ohni 25 minut.
  3. Mezitím očistěte zeleninu a nakrájejte ji nahrubo. Poté, co jsou houby napůl uvařené, přidejte do hrnce zeleninu a kuličky pepře. Vařte polévku dalších 30 minut.
  4. Zhruba 15 minut před koncem vaření vezměte další hrnec, naplňte ho vodou a přiveďte k varu. Vodu osolte a uvařte v ní zvolené těstoviny podle návodu na obalu, poté je sceďte.
  5. Pomocí děrované lžíce vyjměte z polévky houby a zeleninu a dejte je stranou. Samotný vývar přeceďte přes velmi jemné síto nebo přes plátýnko či gázu. Vývar dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a citronovou šťávou.
  6. Do talířů rozdělte uvařené těstoviny, přidejte uvařené sušené houby a vše zalijte horkým houbovým vývarem. Případně můžete přidat i na kostičky nakrájenou uvařenou mrkev z vývaru. Ozdobte nasekanou petrželkou a ihned podávejte.
PRIMA TIP: Jako těstoviny použijte například větší fleky nebo na kostky nakrájené čerstvé pláty na lasgne. Případně lze do polévky zavařit pelmeně nebo pierogi, v postní variantě s bramborovou náplní.

Ze sušených hub můžete připravit tradičního kroupového kubu podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty