Suroviny
- sušené houby 85-110 g
- voda 2 litry
- mrkev (velká) 2 ks
- petržel (velká) 2 ks
- celer 1/2 bulvy
- pórek (zelená část) 1 ks
- celý pepř 10 kuliček
- citronová šťáva 2 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- těstoviny (např. fleky)
- hladkolistá petržel (nasekaná) 1 hrst
Postup přípravy
- Abyste je zbavili nečistot, opláchněte sušené houby krátce ve studené vodě. Poté je vložte do mísy a zalijte čerstvou vodou – jen tolik, aby volně plavaly a misku přikryjte utěrkou nebo talířem. Přes noc je odložte stranou.
- Druhý den připravte hrnec a scezené houby do něj přendejte, vodu z namáčení přilijte do hrnce přes jemné síto, abyste ji zbavili usazenin. Poté přilijte 2 litry vody a přiveďte ji k varu. Přikryjte poklicí a vařte na mírném ohni 25 minut.
- Mezitím očistěte zeleninu a nakrájejte ji nahrubo. Poté, co jsou houby napůl uvařené, přidejte do hrnce zeleninu a kuličky pepře. Vařte polévku dalších 30 minut.
- Zhruba 15 minut před koncem vaření vezměte další hrnec, naplňte ho vodou a přiveďte k varu. Vodu osolte a uvařte v ní zvolené těstoviny podle návodu na obalu, poté je sceďte.
- Pomocí děrované lžíce vyjměte z polévky houby a zeleninu a dejte je stranou. Samotný vývar přeceďte přes velmi jemné síto nebo přes plátýnko či gázu. Vývar dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a citronovou šťávou.
- Do talířů rozdělte uvařené těstoviny, přidejte uvařené sušené houby a vše zalijte horkým houbovým vývarem. Případně můžete přidat i na kostičky nakrájenou uvařenou mrkev z vývaru. Ozdobte nasekanou petrželkou a ihned podávejte.
PRIMA TIP: Jako těstoviny použijte například větší fleky nebo na kostky nakrájené čerstvé pláty na lasgne. Případně lze do polévky zavařit pelmeně nebo pierogi, v postní variantě s bramborovou náplní.
Ze sušených hub můžete připravit tradičního kroupového kubu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE