Suroviny
- špenát (čerstvý, omytý a nahrubo nakrájený) 400 g
- voda 30 ml (2 lžíce)
- kůra z bio citronu 1 plod
- vejce (velká) 2 ks
- ricotta 250 g
- parmezán (strouhaný) 50 g
- sůl
- pepř mletý
- listové těsto (čerstvé, předválené) 2 balení (každé 400 g)
- vejce (na potření) 1 ks
- sezamová semínka
Postup přípravy:
- Nejprve povařte na pánvi s trochou vody špenát, na středním plameni asi 8 minut. Vyjměte ho a nechte zcela vychladnout.
- Pomocí lžíce a sítka ze špenátu vymačkejte co nejvíce tekutiny. Pak ho smíchejte s citronovou kůrou, vejci, ricottou a parmezánem. Dobře dochuťte solí a pepřem.
- Předehřejte troubu na 200 ˚C. Rozbalte listové těsto, položte pláty na sebe a vykrojte jednoduchý trojúhelník ve tvaru vánočního stromku.
- První plát listového těsta položte na plech vyložený pečicím papírem a rovnoměrně potřete náplní, přičemž po celém obvodu nechte 0,5cm okraj.
- Na něj položte druhý plát těsta a po stranách začněte krájet rovnoměrné proužky (široké asi 2,5 cm), ať vám vzniknou větve.
- Každý pruh pak stočte a na konci pruhu jemně přitlačte, aby vše pevně drželo (snažte se těsto nijak nenatahovat).
- Odřezky těsta můžete použít na výrobu hvězdy pro stromek. Stromeček potřete vajíčkem a posypte sezamovými semínky.
- Pečte v předehřáté troubě asi 10–15 minut, aby těsto hezky naběhlo, pak snižte teplotu na 190 ˚C a pečte dozlatova, asi 50 minut.
K pohoštění mezi svátky můžete zkusit připravit i tyto famózní slané koláčky podle našeho videoreceptu:
Další dobroty z listového těsta:
Zdroj: womanandhomemagazine.co.za