Suroviny
- hladká mouka 510 g
- mořská sůl 10 g
- droždí 20 g
- extra virgin olivový olej
- rozmarýn (čerstvý)
- cherry rajčata
- sůl (vločková)
Postup přípravy
V míse promíchejte mouku se solí. Droždí rozdrobte do hrnečku, přidejte lžičku mouky, rozmíchejte na kašičku, přilijte asi 10 ml vody a nechte vzejít kvásek. Poté kvásek zapracujte k mouce a přilijte cca 450 ml vlažné vody. Vypracujte těsto, povrch potřete olivovým olejem, dejte do mísy, zakryjte vlhkou utěrkou a uložte na 12 hodin do chladničky.
Plech (30×25 cm) silně potřete olivovým olejem. Těsto propracujte, potřete větším množstvím olivového oleje, položte na plech a nechte asi 3 hodiny kynout, aby se rozlilo do stran. Prsty namočenými v oleji v těstě vytvořte důlky. Ozdobte rozmarýnem a nakrájenými cherry rajčaty a posypte vločkovou solí.
Pečte při 200 °C asi 30 minut dozlatova. Upečenou focacciu nechte vychladnout na mřížce.
PRIMA TIP: Přidejte nakrájené olivy, plátky česneku nebo klínky červené cibule pro bohatší chuť a zajímavější vzhled.
Vyzkoušejte také jednoduchou a rychlou focacciu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Jednoduchá domácí focaccia z kynutého těsta