Tortang talong: Filipínská lilková omeleta s mletým masem podle Yotama Ottolenghiho

Moje hodnocení
7x

Netradiční spojení lilku a vaječné omelety pochází z Filipín. Základem je opálený lilek, což zvládnete nad plynovým hořákem, na grilu, nad ohněm nebo případně i v troubě. Yotam Ottolenghi tradičnímu pokrmu dodal izraelský šmrnc omáčkou tahini a jehněčím masem. Vše můžete připravit den předem a těsně před podáváním jen upečete a zkompletujete omeletu.

4 porce
90 minut
filipínská

Omeleta

Omáčka

Postup přípravy

  1. Lilky omyjte, osušte a propíchněte na několika místech vidličkou. U plynového sporáku zapalte všechny čtyři hořáky a lilky položte přímo na plameny. Opalujte je asi 15 minut a během té doby je několikrát obraťte kleštěmi, aby se opálily a změkly ze všech stran. Máte-li elektrický sporák, rozehřejte žebrovanou grilovací pánev na velmi vysokou teplotu, lilky potřete ½ lžičky olivového oleje a dejte na pánev. Grilujte asi 30 minut na vysokém stupni a během grilování lilky obracejte. Hotové lilky přeneste na plech vyložený pečicím papírem nebo velký talíř a nechte zchladnout.
  2. Z lilků opatrně odstraňte slupku tak, aby se neulomily stopky. Lilky rozložte a vidličkou je mírně zploštěte. Netlačte na ně příliš silně, aby se dužnina neroztrhala. Nechte je 30 minut odležet, aby se z nich vypotila tekutina, pak je osušte poťukáváním papírovou utěrkou. Obě strany lilků zlehka osolte a opepřete.
  3. Šalotku a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. V pánvi na smažení s průměrem 23 cm rozehřejte na středním stupni 1 lžíci oleje. Přidejte šalotku, česnek, římský kmín, nové koření a skořici a smažte je asi 5 minut za občasného zamíchání, dokud nezměknou. Zesilte teplotu na střední až vyšší a přidejte jehněčí maso, harissu a ¼ lžičky soli. Maso opékejte 7 minut dohněda. Přeneste je do středně velké mísy a nechte vychladnout.
  4. Jarní cibulku, koriandr a mátu nasekejte nadrobno a většinu vmíchejte do studeného masa.
  5. Pánev vytřete, dejte do ní 1 lžičku oleje a zahřívejte ji na středním stupni. Jednu po druhé připravte omelety. Do středně velké mělké mísy rozklepněte jedno vejce: mísa musí být dostatečně velká, aby se do ní vešel zploštělý lilek, ale nesmí být až moc velká, aby vrstva vejce nebyla příliš tenká. Přidejte špetku soli a prošlehejte. Jeden z lilků ponořte do vejce a obraťte, aby byly pokryté obě strany. Lilek vraťte na velký talíř nebo plech a k vejci zbylému v míse přidejte čtvrtinu opečené směsi jehněčího masa. Promíchejte, potom přeneste do horké pánve. Lilek obalený vejcem položte ihned na maso a maso s lilkem navrch opékejte asi 3 minuty, aby bylo maso zlatohnědé. Převraťte a opékejte 2 až 3 minuty dozlatova. Omeletu nechte sklouznout na velký talíř lilkem navrch a udržujte teplou v troubě s nízkou teplotou, volně zakrytou alobalem, dokud stejným způsobem nepřipravíte zbývající omelety.
  6. V misce promíchejte jogurt s tahini, citronovou šťávou, vodou, solí a pepřem. Česnek oloupejte, utřete a vmíchejte do omáčky.
  7. Omelety pokapejte jogurtovou omáčkou tahini, posypte odloženými bylinkami a jarní cibulkou a podávejte.
  • Recept je převzatý z knihy Komfort / Yotam Ottolenghi (Slovart, 2024, s. 98, 99)

Vyzkoušejte také španělskou omeletu s bramborami, sýrem a šunkou podle návodného videoreceptu se Zdeňkem Pohlreichem

Vyzkoušejte také další nápadité omelety ze všech koutů světa

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Komfort

Yotam Ottolenghi Komfort

Ve své nejnovější knize odhaluje tento kreativní izraelský šéfkuchař tajemství oblíbených, domácích jídel. Představuje je svým osobitým způsobem, inspirativně kombinuje výrazné chutě a zároveň stále dbá na smysluplnou přípravu a výslednou chuť. Přes sto receptů na polévky, pomazánky, těstoviny, brambory, rýži, zapečené pokrmy, masa, luštěniny, koláče a další dezerty oslavuje domácí vaření, předávané s láskou z generace na generaci. Ottolenghi prozrazuje svá oblíbená jídla z dětství i pokrmy, které ho oslovily při cestování, prostor dostávají i zajímavá jídla od jeho spolupracovnic a výsledkem je kuchařka, ke které se bude často vracet. Protože když recept připravíte několikrát, stane se z něj zvyk. A když se z něj stane zvyk, vzbudí emoce. A o to jde při stolování a vaření především.

Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty