Omeleta
- lilek (menší) 4 ks
- olivový olej 45 ml
- šalotka (velká) 1 ks
- česnek 2 velké stroužky
- římský kmín (mletý) 1 lžička
- mleté nové koření 1/4 lžičky
- mletá skořice 1/4 lžičky
- mleté maso (jehněčí, nebo vepřové či hovězí) 200 g
- harissa (růžová) 2 lžíce
- jarní cibulka 3 ks
- koriandr (lístky) 15 g
- máta (lístky) 15 g
- vejce 4 ks
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Omáčka
- bílý jogurt 125 g
- sezamová pasta tahini 50 g
- citronová šťáva 2 lžičky
- voda (studená) 2 lžíce
- sůl 1/2 lžičky
- černý pepř (čerstvě namletý) 1 špetka
- česnek 1 stroužek

Postup přípravy
- Lilky omyjte, osušte a propíchněte na několika místech vidličkou. U plynového sporáku zapalte všechny čtyři hořáky a lilky položte přímo na plameny. Opalujte je asi 15 minut a během té doby je několikrát obraťte kleštěmi, aby se opálily a změkly ze všech stran. Máte-li elektrický sporák, rozehřejte žebrovanou grilovací pánev na velmi vysokou teplotu, lilky potřete ½ lžičky olivového oleje a dejte na pánev. Grilujte asi 30 minut na vysokém stupni a během grilování lilky obracejte. Hotové lilky přeneste na plech vyložený pečicím papírem nebo velký talíř a nechte zchladnout.
- Z lilků opatrně odstraňte slupku tak, aby se neulomily stopky. Lilky rozložte a vidličkou je mírně zploštěte. Netlačte na ně příliš silně, aby se dužnina neroztrhala. Nechte je 30 minut odležet, aby se z nich vypotila tekutina, pak je osušte poťukáváním papírovou utěrkou. Obě strany lilků zlehka osolte a opepřete.
- Šalotku a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. V pánvi na smažení s průměrem 23 cm rozehřejte na středním stupni 1 lžíci oleje. Přidejte šalotku, česnek, římský kmín, nové koření a skořici a smažte je asi 5 minut za občasného zamíchání, dokud nezměknou. Zesilte teplotu na střední až vyšší a přidejte jehněčí maso, harissu a ¼ lžičky soli. Maso opékejte 7 minut dohněda. Přeneste je do středně velké mísy a nechte vychladnout.
- Jarní cibulku, koriandr a mátu nasekejte nadrobno a většinu vmíchejte do studeného masa.
- Pánev vytřete, dejte do ní 1 lžičku oleje a zahřívejte ji na středním stupni. Jednu po druhé připravte omelety. Do středně velké mělké mísy rozklepněte jedno vejce: mísa musí být dostatečně velká, aby se do ní vešel zploštělý lilek, ale nesmí být až moc velká, aby vrstva vejce nebyla příliš tenká. Přidejte špetku soli a prošlehejte. Jeden z lilků ponořte do vejce a obraťte, aby byly pokryté obě strany. Lilek vraťte na velký talíř nebo plech a k vejci zbylému v míse přidejte čtvrtinu opečené směsi jehněčího masa. Promíchejte, potom přeneste do horké pánve. Lilek obalený vejcem položte ihned na maso a maso s lilkem navrch opékejte asi 3 minuty, aby bylo maso zlatohnědé. Převraťte a opékejte 2 až 3 minuty dozlatova. Omeletu nechte sklouznout na velký talíř lilkem navrch a udržujte teplou v troubě s nízkou teplotou, volně zakrytou alobalem, dokud stejným způsobem nepřipravíte zbývající omelety.
- V misce promíchejte jogurt s tahini, citronovou šťávou, vodou, solí a pepřem. Česnek oloupejte, utřete a vmíchejte do omáčky.
- Omelety pokapejte jogurtovou omáčkou tahini, posypte odloženými bylinkami a jarní cibulkou a podávejte.
- Recept je převzatý z knihy Komfort / Yotam Ottolenghi (Slovart, 2024, s. 98, 99)
Vyzkoušejte také španělskou omeletu s bramborami, sýrem a šunkou podle návodného videoreceptu se Zdeňkem Pohlreichem
Vyzkoušejte také další nápadité omelety ze všech koutů světa