Vaječná omeleta na způsob španělské tortilly z jesetera a květáku podle Huga Hromase

Moje hodnocení
2x

„Jeseter je krásná ryba bez kostí, má velkou výtěžnost masa, které je pevné, bílé, nemá blátivé aroma a díky nevýraznému charakteru snese přípravu na mnoho způsobů a kombinací,“ říká Hugo Hromas. V tomto receptu jemné rybí maso doplnil květákem a vejci a stvořil naprosto delikátní omeletu, která je skvělá jako lehká večeře se sklenkou dobrého vína.

4 porce
45 minut

Suroviny

Konfitování je tradiční způsob přípravy masa. Jeho hlavní tajemství spočívá v tom, že se maso pomalu peče v tuku. Díky tomu zůstává šťavnaté a uchovává si maximum chuti. Obdobně se dá ale připravit i zelenina, vysvětluje Hugo Hromas.

Postup přípravy

  1. Na velké pánvi ve vyšší vrstvě olivového oleje zvolna konfitujte na proužky nakrájenou cibuli a papriku s rozdrceným stroužkem česneku a na růžičky rozebraným květákem. Zeleninu na oleji osolte a hlídejte, aby se nezačala smažit.
  2. Když zelenina změkne, vložte do oleje kusy jesetera a stáhněte plamen na naprosté minimum, nebo pánev dejte úplně pryč z hořáku a nechte rybu v oleji se jen tak povalovat. Čas od času více přihřejte, avšak stále se nesmí směs ani vařit ani smažit. Ryba se v horkém oleji postupně začne rozpadat na kousky.
  3. V misce rozšlehejte vejce, do kterých scezenou rybu společně se zeleninou vmíchejte. Pánev opláchněte a rozpalte s malým množstvím olivového oleje, následně vlijte směs vajec a ryby se zeleninou. Abyste omeletu nepotrhali, otáčejte ji pomocí talíře ve chvíli, kdy je zespodu opečená, a pak ji dopečte z druhé strany.
  4. Na talíři můžete dle chuti dozdobit majonézou, ančovičkou a sekanou petrželkou.

Rybí dinosaurus

Jedním z velmi pozoruhodných druhů ryb, nejen svým „krtčím nosem“ a absencí šupin, je jeseter. Velkou slávu přinesly této rybě jikry neboli kaviár. „Je to sice dražší ryba, ale kulinářsky velmi oblíbená i díky tomu, že je naprosto bez kostí, má pouze chrupavčitou kostru. Jsou to velmi dlouhověké ryby a dorůstající impozantních rozměrů, například vyza velká dorůstá 8 m s hmotností okolo 1 tuny a stářím 100 let,“ říká Jan Kalenda z Chabrybárny.

Jeseteří maso je považováno za gurmánskou lahůdku. „Abychom nepřebili chuť ryby, volíme odrůdy s jemnější kyselinou, ale s aromatičtější vůní podle způsobu úpravy, například Víno Mikulov Sommelier Club Sauvignon 2022, pozdní sběr. Jeho komplexní harmonie a výrazná vůně po broskvích a melounu doplní delikátnost jeseteřího masa a zredukuje tučnost,” doplňuje sommeliérka Denisa Kolaříková.

Vyzkoušejte také tradiční španělskou bramborovou tortillu s chorizem podle videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Španělská tortilla s klobásou chorizo

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Hugo Hromas


Přečtěte si také

Recepty