Suroviny
- brambory 500 g
- pivo (tmavé ) 300 ml
- cibule 2 ks
- pikantní klobása (ostrá ) 2 ks
- česnek 2 stroužky
- vejce 6 ks
- hladkolistá petržel
- slunečnicový olej
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Tentokrát jsme se pustili do bramborové omelety na pivě s klobáskou, se kterou brambory chutnají také skvěle. Věděli jste, že klobásy u nás mají dlouhou tradici? V českých zemích je vyráběli uzenáři, kteří byli od 13. století ve stejném cechu s řezníky. Na venkově se připravovaly také podomácku a řada lidí je doma vyrábí i dnes.
Postup přípravy
- Brambory oloupejte, nakrájejte na plátky a vložte do pekáčku. Osolte je, opepřete a zalijte je pivem. Nechte je péct při 200 °C, dokud nezměknou.
- Cibuli a klobásy nakrájejte na kolečka a s prolisovaným česnekem orestujte na oleji.
- Všechny suroviny poté smíchejte v míse s vejci, osolte je a opepřete a přeneste do pánve s nepřilnavým povrchem.
- Pečte na mírném plameni dozlatova, pak vše zasypte petrželkou.
PRIMA TIP: Omeletu jsme „zalili“ jedním z letošních vítězů v soutěži Regionální potravina v kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje. Kujebák Malvaz 13% od Marka Mandíka z Měšťanského pivovaru ve Vysokém Mýtě. KUJEBÁK je speciální třináctistupňové nefiltrované a nepasterované tmavé pivo bavorského typu. Vyzkoušet můžete i Medový ležák Kynšperský zajíc 12%, který zaujal v téže soutěži i kategorii v Karlovarském kraji. Další možností je Pacholek – polotmavý ležák 12 z Vesnického pivovaru OHRADA s.r.o.