Suroviny
- pórek (propláchnutý a jemně nakrájený) 1 ks
- olivový olej 3 lžíce
- hladkolistá petržel (jemně nakrájená) 2 hrsti
- koriandr (jemně nakrájený) 2 hrsti
- kopr (jemně nakrájený) 1 hrst
- špenát ( jemně nakrájený) 2 hrsti
- hlávkový salát (jemně nakrájený) 1 hrst
- vejce 5 ks
- kurkuma (mletá ) 1/2 lžičky
- vlašské ořechy (vyloupané ) 50 g
- sušené brusinky (neslazené ) 1 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Do velké silnostěnné vyšší pánve dejte 2 lžíce oleje a až se rozehřeje, vsypte pórek a cibulku. Za častého promíchávání nechte zvláčnět, pak vsypte nakrájené bylinky, špenát a salát a za častého promíchávání nechte zavadnout, trvá to asi 2 minuty. Směs pak nechte v cedníku vykapat.
- V míse promíchejte vejce s kurkumou, solí a pepřem. Vmíchejte odkapanou zelenou směs, ořechy a brusinky. Mřížku v troubě umístěte do střední polohy a předehřejte gril v troubě.
- V ohnivzdorné kulaté formě nebo pánvi vhodné do trouby (asi 20 cm v průměru) rozehřejte zbylý olej, vlijte směs, přikryjte a smažte na středním stupni asi 5 minut, až začne u okrajů hnědnout. Sundejte pokličku a omeletu vložte na 3 minuty do trouby pod gril. Pak ji vyklopte a podávejte krájenou na řezy.
PRIMA TIP: Jako u každého receptu i na kuku najdete bezpočet variací – někdy se směs například vlévá do těstového korpusu a peče jako slaný koláč, kombinace bylinek a zelených lístků může být různá nebo v různém poměru. Nenechte se tedy omezovat a využijte, co máte po ruce, důležité je, aby zeleného bylo opravdu hodně a abyste získali pevnou, vyšší placku typu italské frittaty.