zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Zelné šišky neboli šlíšky s opečenou slaninou
Autor: V kuchyni vždy otevřeno Zelné šišky neboli šlíšky s opečenou slaninou

Zelné šišky neboli šlíšky s opečenou slaninou

Hodnoceno: 3x
Máte rádi recepty, které nejsou nijak náročné na suroviny a navíc patří mezi ty relativně základní? Zkuste tyto parádní zelné šišky, jinak také šlíšky. Množství ingrediencí spočítáte opravdu na prstech jedné ruky!
do 1 hodiny

reklama

Suroviny

Postup

  1. Hlávku zelí rozdělte na osminky a velmi jemně ho nakrouhejte nebo nastrouhejte do mísy. Podle toho, co vám půjde lépe.
  2. Osolte lžící soli a opravdu důkladně vše promíchejte. Zelí by mělo pustit dost vody. Nechte hodinu stát, případně občas promačkejte.
  3. Mezitím nakrájejte slaninu a cibuli na kostičky. Nejprve na pánvi orestujte slaninu, pak přidejte cibuli a vše opečte, ale ne úplně dokřupava, ještě se bude se šlíšky zapékat v troubě. Nechte odstavené.
  4. Připravte si velký hrnec s osolenou vodou a nechte přijít k varu. Troubu rozpalte na 200 °C.
  5. K zelí a vymačkané šťávě přisypávejte postupně mouku a důkladně propracovávejte. Na množství mouky bude záležet šťavnatost zelí.
  6. Těsto se nám nesmí úplně lepit na prsty, ale zase nesmí tam být mouky moc, aby nebyly po uvaření tvrdé. Ještě se do šlíšků zapracuje trocha mouky při tvarování. 
  7. Posypte pracovní plochu mouku, těsto rozdělte na několik částí a uválejte hada cca 3 cm v průměru. Odkrajujte kousky, každý v dlani trochu zmáčkněte a pak dlaněmi válejte po pracovní ploše.
  8. Pokud se vám nebudou chtít válet šišky, můžete hada vyválet o menším průměru a odkrajovat špalíčky.
  9. Po částech šišky vhazujte do vroucí vody, odlepte je případně ode dna a od chvíle, kdy vyplavou na hladinu, vařte cca 10 minut. Nejlepší je jednu šišku vyndat, rozkrojit a zjistit, zda je vařená. Přece jen může každý mít šišky jinak velké, takže čas je orientační.
  10. Do pekáčku přendejte slaninu s cibulí a postupně, jak se dovaří i okapané šlíšky. Promíchejte a nechte asi půl hodiny opékat.
Zelné šišky neboli šlíšky s opečenou slaninou
Autor: V kuchyni vždy otevřeno Zelné šišky neboli šlíšky s opečenou slaninou

reklama

V kuchyni vždy otevřeno
Andrea Motlíková

Andrea z foodblogu V kuchyni vždy otevřeno, který sleduje přes 36 tisíc fanoušků, vydala svoji první kuchařku. Na 368 stranách najdete bezmála 300 receptů pro každý den, které vždy doprovází autorské barevné fotografie.

Obsáhlá kniha je určena pro široké publikum napříč generacemi. Inspiraci pro každodenní vaření zde najdou začátečníci i zkušené kuchařky a určitě i muži. Osvědčené recepty z dostupných čerstvých surovin nejsou nijak komplikované a postupy jsou srozumitelně rozepsané. Nechybí tipy na tradiční česká jídla, ale v knize zabrousíte i do kuchyní Asie či Středomoří.

Kuchařka je velmi přehledně rozdělena do 19 kapitol od předkrmů, přes jídla z jednoho pekáčku, snadné recepty, polévky, saláty, druhy mas, těstoviny, zeleninové pokrmy, pomazánky, moučníky a dezerty až po zavařování.

Pokud vás den za dnem nenapadá, co zrovna vařit, stačí zalistovat a určitě si vyberete.