V kuchyni vždy otevřeno

Zelné šišky neboli šlíšky s opečenou slaninou

Moje hodnocení
10x

Máte rádi recepty, které nejsou nijak náročné na suroviny a navíc patří mezi ty relativně základní? Zkuste tyto parádní zelné šišky, jinak také šlíšky. Množství ingrediencí spočítáte opravdu na prstech jedné ruky!

1 porce
60 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Hlávku zelí rozdělte na osminky a velmi jemně ho nakrouhejte nebo nastrouhejte do mísy. Podle toho, co vám půjde lépe.
  2. Osolte lžící soli a opravdu důkladně vše promíchejte. Zelí by mělo pustit dost vody. Nechte hodinu stát, případně občas promačkejte.
  3. Mezitím nakrájejte slaninu a cibuli na kostičky. Nejprve na pánvi orestujte slaninu, pak přidejte cibuli a vše opečte, ale ne úplně dokřupava, ještě se bude se šlíšky zapékat v troubě. Nechte odstavené.
  4. Připravte si velký hrnec s osolenou vodou a nechte přijít k varu. Troubu rozpalte na 200 °C.
  5. K zelí a vymačkané šťávě přisypávejte postupně mouku a důkladně propracovávejte. Na množství mouky bude záležet šťavnatost zelí.
  6. Těsto se nám nesmí úplně lepit na prsty, ale zase nesmí tam být mouky moc, aby nebyly po uvaření tvrdé. Ještě se do šlíšků zapracuje trocha mouky při tvarování.
  7. Posypte pracovní plochu mouku, těsto rozdělte na několik částí a uválejte hada cca 3 cm v průměru. Odkrajujte kousky, každý v dlani trochu zmáčkněte a pak dlaněmi válejte po pracovní ploše.
  8. Pokud se vám nebudou chtít válet šišky, můžete hada vyválet o menším průměru a odkrajovat špalíčky.
  9. Po částech šišky vhazujte do vroucí vody, odlepte je případně ode dna a od chvíle, kdy vyplavou na hladinu, vařte cca 10 minut. Nejlepší je jednu šišku vyndat, rozkrojit a zjistit, zda je vařená. Přece jen může každý mít šišky jinak velké, takže čas je orientační.
  10. Do pekáčku přendejte slaninu s cibulí a postupně, jak se dovaří i okapané šlíšky. Promíchejte a nechte asi půl hodiny opékat.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

V kuchyni vždy otevřeno


Přečtěte si také

Recepty