Zelné šišky neboli šlíšky s opečenou slaninou
Zdroj: V kuchyni vždy otevřeno
Zelné šišky neboli šlíšky s opečenou slaninou
Zdroj:
V kuchyni vždy otevřeno
Máte rádi recepty, které nejsou nijak náročné na suroviny a navíc patří mezi ty relativně základní? Zkuste tyto parádní zelné šišky, jinak také šlíšky. Množství ingrediencí spočítáte opravdu na prstech jedné ruky!
Postup přípravy
-
Hlávku zelí rozdělte na osminky a velmi jemně ho nakrouhejte nebo nastrouhejte do mísy. Podle toho, co vám půjde lépe.
-
Osolte lžící soli a opravdu důkladně vše promíchejte. Zelí by mělo pustit dost vody. Nechte hodinu stát, případně občas promačkejte.
-
Mezitím nakrájejte slaninu a cibuli na kostičky. Nejprve na pánvi orestujte slaninu, pak přidejte cibuli a vše opečte, ale ne úplně dokřupava, ještě se bude se šlíšky zapékat v troubě. Nechte odstavené.
-
Připravte si velký hrnec s osolenou vodou a nechte přijít k varu. Troubu rozpalte na 200 °C.
-
K zelí a vymačkané šťávě přisypávejte postupně mouku a důkladně propracovávejte. Na množství mouky bude záležet šťavnatost zelí.
-
Těsto se nám nesmí úplně lepit na prsty, ale zase nesmí tam být mouky moc, aby nebyly po uvaření tvrdé. Ještě se do šlíšků zapracuje trocha mouky při tvarování.
-
Posypte pracovní plochu mouku, těsto rozdělte na několik částí a uválejte hada cca 3 cm v průměru. Odkrajujte kousky, každý v dlani trochu zmáčkněte a pak dlaněmi válejte po pracovní ploše.
-
Pokud se vám nebudou chtít válet šišky, můžete hada vyválet o menším průměru a odkrajovat špalíčky.
-
Po částech šišky vhazujte do vroucí vody, odlepte je případně ode dna a od chvíle, kdy vyplavou na hladinu, vařte cca 10 minut. Nejlepší je jednu šišku vyndat, rozkrojit a zjistit, zda je vařená. Přece jen může každý mít šišky jinak velké, takže čas je orientační.
-
Do pekáčku přendejte slaninu s cibulí a postupně, jak se dovaří i okapané šlíšky. Promíchejte a nechte asi půl hodiny opékat.
Zelné šišky neboli šlíšky s opečenou slaninou 2
Zdroj: V kuchyni vždy otevřeno
Zelné šišky neboli šlíšky s opečenou slaninou 2
Zdroj:
V kuchyni vždy otevřeno