Suroviny
- hlávkové zelí cca 700 g
- hrubá mouka 500–600 g
- cibule (velká ) 3 ks
- slanina 200 g
- sůl 1 lžíce
Postup přípravy
- Hlávku zelí rozdělte na osminky a velmi jemně ho nakrouhejte nebo nastrouhejte do mísy. Podle toho, co vám půjde lépe.
- Osolte lžící soli a opravdu důkladně vše promíchejte. Zelí by mělo pustit dost vody. Nechte hodinu stát, případně občas promačkejte.
- Mezitím nakrájejte slaninu a cibuli na kostičky. Nejprve na pánvi orestujte slaninu, pak přidejte cibuli a vše opečte, ale ne úplně dokřupava, ještě se bude se šlíšky zapékat v troubě. Nechte odstavené.
- Připravte si velký hrnec s osolenou vodou a nechte přijít k varu. Troubu rozpalte na 200 °C.
- K zelí a vymačkané šťávě přisypávejte postupně mouku a důkladně propracovávejte. Na množství mouky bude záležet šťavnatost zelí.
- Těsto se nám nesmí úplně lepit na prsty, ale zase nesmí tam být mouky moc, aby nebyly po uvaření tvrdé. Ještě se do šlíšků zapracuje trocha mouky při tvarování.
- Posypte pracovní plochu mouku, těsto rozdělte na několik částí a uválejte hada cca 3 cm v průměru. Odkrajujte kousky, každý v dlani trochu zmáčkněte a pak dlaněmi válejte po pracovní ploše.
- Pokud se vám nebudou chtít válet šišky, můžete hada vyválet o menším průměru a odkrajovat špalíčky.
- Po částech šišky vhazujte do vroucí vody, odlepte je případně ode dna a od chvíle, kdy vyplavou na hladinu, vařte cca 10 minut. Nejlepší je jednu šišku vyndat, rozkrojit a zjistit, zda je vařená. Přece jen může každý mít šišky jinak velké, takže čas je orientační.
- Do pekáčku přendejte slaninu s cibulí a postupně, jak se dovaří i okapané šlíšky. Promíchejte a nechte asi půl hodiny opékat.
Zelné šišky neboli šlíšky s opečenou slaninou 2 Zdroj: V kuchyni vždy otevřeno