Najděte si recept
Na co máte chuť?

Bramborové šišky s mákem nebo strouhankou
Jsou to knedlíky, nebo noky? Jsou to vynikající bramborové šišky! Mák, máslo, mouka a brambory tvoří základ tradiční české kuchyně a dohromady fungují jako výborné syté hlavní jídlo nebo neotřelý dezert. Navíc jsou velmi snadné na přípravu, vaří se krátce, nelepí, na povrchu nejsou „mazlavé jako maminčiny vídeňské noky“ a dají se po uvaření i opékat nebo obalovat. Sluší jim mák stejně jako povidla, špenát nebo třeba strouhanka. Pusťte se do příprav a dejte si je, jak je máte nejraději.
do 1 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
Šišky:
- brambory typu B 600 g
- vejce 1 ks
- špetka soli
- hrubá mouka 250 g + na pomoučení
K podávání:
NEBO:
- strouhanka 200 g
- sádlo 2 lžíce
- špetka soli
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Brambory uvařte ve slupce, vychladlé je oloupejte a nastrouhejte najemno.
- Přidejte vejce, sůl a hrubou mouku a vypracujte těsto, které nelepí.
- Z vypracovaného těsta vytvořte válečky a dejte je vařit na zhruba 7 minut do vroucí osolené vody.
- Dle chuti posypte hotové šišky mákem, moučkovým cukrem a přelijte máslem NEBO v pánvi osmažte na sádle strouhanku se špetkou soli a promíchejte s hotovými šiškami.
PRIMA TIP: Sladké šišky jsme posypali modrým mákem DrRashid od společnosti ALIKA, strouhanku na šišky naslano jsme osmahli na vepřovém škvařeném sádle od Ligurský, s. r. o.
Značka Regionální potravina oceňuje ty nejlepší výrobky z každého kraje. Spotřebitelé mohou vybírat z více než 400 produktů od více než 300 výrobců. Více informací je k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.