Prejt
- vepřový bok 400 g
- bobkový list 3 ks
- nové koření 4 kuličky
- sůl
- pepř (črstvě namletý)
- rohlík 3 ks
- česnek 4 stroužky
- cibule 1 ks
- vepřová játra 200 g
- majoránka 1 lžička
- mletý kmín 1 lžička
- muškátový oříšek 1/2 lžičky
- sádlo (na vymazání pekáče)
Zelný salát
Prejt patří mezi nejstarší české pokrmy – dříve se do něj zužitkovávalo všechno z prasete, aby nic nepřišlo nazmar. V různých regionech má své varianty: někde se přidávají kroupy, jinde housky, jinde se míchá i s krví. Společné je mu vždy jedno – výrazná chuť a vůně, která evokuje kouzlo poctivé české kuchyně.
Postup přípravy
Dejte vepřové maso vařit s bobkovým listem a novým kořením. Osolte, opepřete a vařte doměkka asi hodinu. Poté maso vyjměte a nechte zchladnout.
Nakrájejte rohlíky na menší kousky a namočte je do vývaru. Uvařené maso a rohlíky umelte najemno. Přendejte do mísy, přidejte prolisovaný česnek a nadrobno nakrájenou cibuli.
Očistěte játra, umelte je a přidejte do směsi. Dochuťte solí, pepřem, majoránkou, mletým kmínem a špetkou muškátového oříšku. Dobře promíchejte a směs vložte do pekáčku vymazaného sádlem.
Pečte při 170 °C asi 25 minut dozlatova.
Mezitím nakrájejte zelí, přidejte nastrouhanou mrkev a křen, ochuťte solí, cukrem a octem. Podávejte společně s horkým prejtem.
PRIMA TIPY:
Přidejte do směsi hrst vařených krup pro klasickou venkovskou verzi.
Chcete výraznější chuť? Vmíchejte lžičku drceného česneku navíc nebo špetku sušeného tymiánu.
Skvělou variantou je také prejt v housce s hořčicí a cibulkou – dokonalá pochoutka na cestu.
Vyzkoušejte také pomalu pečený bůček podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Pomalu pečený bůček – šťavnaté maso s křupavou kůrčičkou bude oslavou každé rodinné sešlosti