Domácí vepřový prejt se zelným salátem – tradiční zabijačková pochoutka z českého venkova, kterou můžete připravit i doma v kuchyni

Moje hodnocení
0x

Poctivý vepřový prejt je srdcem každé zabijačky. Křupavý na povrchu, vláčný uvnitř a krásně voňavý po majoránce a česneku. Skvěle chutná s kysaným zelím a čerstvým chlebem nebo vařenými brambory. Nebo se svěžím zelným salátem s křenem. Tento recept vám umožní připravit si autentickou chuť české tradice v pohodlí vlastní kuchyně i bez zabijačky.

4 porce
150 minut
česká

Prejt

Zelný salát

Prejt patří mezi nejstarší české pokrmy – dříve se do něj zužitkovávalo všechno z prasete, aby nic nepřišlo nazmar. V různých regionech má své varianty: někde se přidávají kroupy, jinde housky, jinde se míchá i s krví. Společné je mu vždy jedno – výrazná chuť a vůně, která evokuje kouzlo poctivé české kuchyně.

Postup přípravy

  1. Dejte vepřové maso vařit s bobkovým listem a novým kořením. Osolte, opepřete a vařte doměkka asi hodinu. Poté maso vyjměte a nechte zchladnout.

  2. Nakrájejte rohlíky na menší kousky a namočte je do vývaru. Uvařené maso a rohlíky umelte najemno. Přendejte do mísy, přidejte prolisovaný česnek a nadrobno nakrájenou cibuli.

  3. Očistěte játra, umelte je a přidejte do směsi. Dochuťte solí, pepřem, majoránkou, mletým kmínem a špetkou muškátového oříšku. Dobře promíchejte a směs vložte do pekáčku vymazaného sádlem.

  4. Pečte při 170 °C asi 25 minut dozlatova.

  5. Mezitím nakrájejte zelí, přidejte nastrouhanou mrkev a křen, ochuťte solí, cukrem a octem. Podávejte společně s horkým prejtem.

PRIMA TIPY:

  • Přidejte do směsi hrst vařených krup pro klasickou venkovskou verzi.

  • Chcete výraznější chuť? Vmíchejte lžičku drceného česneku navíc nebo špetku sušeného tymiánu.

  • Skvělou variantou je také prejt v housce s hořčicí a cibulkou – dokonalá pochoutka na cestu.

Vyzkoušejte také pomalu pečený bůček podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Pomalu pečený bůček – šťavnaté maso s křupavou kůrčičkou bude oslavou každé rodinné sešlosti

Zdroj receptu

Klára Michalová

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH Klára Michalová

Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů