Suroviny
- těstoviny (na zapékání) 300 g
- sušené houby 1 hrst
- cibule 1 ks
- bílé zelí (hlávkové ) 1 kg
- mletý kmín 1/2 lžičky
- smetana ke šlehání 50 ml
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- sádlo (nebo máslo či olej na vymazání zapékací formy) 2 lžíce
Postup přípravy
- Hodinu před vařením zalijte houby vodou, nechte je bobtnat a pak je 15 minut vařte a slijte.
- Mezitím uvařte těstoviny podle návodu, sceďte a promíchejte s trochou sádla, oleje nebo másla, aby se neslepily ještě dříve, než je potřeba.
- Mezitím nakrájejte zelí na cca 1 cm proužky, které překrájejte na kostičky o velikosti asi taky 1 cm. Ty v cedníku prolijte vroucí vodou z konvice a nechte okapat.
- Na sádle, másle nebo oleji osmahněte cibulku dorůžova. Přidejte zelí, kmín, pepř a sůl. Duste asi 10 min a podle potřeby přilévejte vodu, aby se ingredience stále dusily, ne smažily. Nakonec vmíchejte houby a těstoviny.
- Smíchané ingredience dejte do vymazané zapékací mísy a přelijte smetanou. Vložte do předehřáté trouby na 200 °C a zapékejte, dokud povrch nezezlátne.