sádlo
(nebo máslo či olej na vymazání zapékací formy)
2 lžíce
Postup přípravy
Hodinu před vařením zalijte houby vodou, nechte je bobtnat a pak je 15 minut vařte a slijte.
Mezitím uvařte těstoviny podle návodu, sceďte a promíchejte s trochou sádla, oleje nebo másla, aby se neslepily ještě dříve, než je potřeba.
Mezitím nakrájejte zelí na cca 1 cm proužky, které překrájejte na kostičky o velikosti asi taky 1 cm. Ty v cedníku prolijte vroucí vodou z konvice a nechte okapat.
Na sádle, másle nebo oleji osmahněte cibulku dorůžova. Přidejte zelí, kmín, pepř a sůl. Duste asi 10 min a podle potřeby přilévejte vodu, aby se ingredience stále dusily, ne smažily. Nakonec vmíchejte houby a těstoviny.
Smíchané ingredience dejte do vymazané zapékací mísy a přelijte smetanou. Vložte do předehřáté trouby na 200 °C a zapékejte, dokud povrch nezezlátne.
Zdroj receptu
Češka z Česka
Jana Jakusová
Na blogu Češka z Česka, který tvoří Jana Jakusová, najdete recepty na jídla, která se od nepaměti připravují v naší zemi, místní suroviny, využití bylin, české zvyky a tradice, zajímavá místa Čech, Moravy a Slezska.
Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo nevíte, nebo jste věděli a zapomněli…