Suroviny
- pórek 150 g
- máslo 1 lžíce
- bílý chřest 1 svazek (500 g)
- hladká mouka 1 lžíce
- Polotučné mléko 400 ml
- zeleninový vývar 400 ml
- muškátový oříšek 1 špetka
- smetana ke šlehání 100 ml
- vepřová šunka (nejvyšší kvality) 100 g
- tymián (čerstvý) 1 lžíc
- čedar (strouhaný) 80 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)

Postup přípravy
- Pórek pečlivě promyjte a nakrájejte na 5mm plátky. Ve větším hrnci rozehřejte máslo, vsypte pórek a na středním stupni ho za občasného míchání restujte dozlatova.
- Mezitím ze stonků chřestu odřízněte spodní dřevnatou část. Pokud cítíte, že je vnější slupka tuhá, chřest oloupejte. Zelený či mladý bílý chřest zpravidla není třeba loupat. Stonky nakrájejte na 3cm kousky.
- Jakmile pórek změkne, posypte ho moukou, promíchejte a opékejte 1 minutu. Přidejte kousky chřestu, zalijte mlékem a vývarem a uvařte doměkka, zhruba 10 minut.
- Polévku důkladně rozmixujte dohladka. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Nakonec polévku zjemněte smetanou a provařte ji ještě 2 minuty.
- Šunku nakrájejte na kostičky. Polévku rozdělte do talířů a posypte tymiánem. Strouhaný sýr a šunku podávejte zvlášť.
PRIMA TIP: Oloupané slupky a odkrojené dřevnaté konce chřestu použijte do vývaru. Uložte je v ziplock sáčku do mrazáku a až budete příště chystat zeleninový vývar, přidejte je k ostatní zelenině či odřezkům. Nebo si na konci sezony uvařte chřestový vývar, který použijete třeba jako základ rizota.
Vyzkoušejte také smetanovou polévku z bílého chřestu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Chřestová polévka – jemný krém s delikátní chutí