Suroviny
- zelený chřest (český) 1 kg
- kuřecí supreme (kuřecí prsa s křidélky a částí krku; s kůží) 4 ks
- olivový olej 100 ml
- tymián 4 snítky
- citrony 1 ks
- bramborové halušky 600 g
- špek 100 g
- medvědí česnek 1 svazek
- máslo 100 g
- kuřecí šťáva 300 ml
- sůl
Postup přípravy:
- Zelený chřest v dolní polovině oloupejte a konec ulomte. Očištěný chřest vařte v osolené vodě 2 minuty.
- Kuřecí prso s kůží a kostí z křídla osolte, zakápněte citronem, olivovým olejem, přidejte tymián a nechte 2 hodiny naložené. Poté ho opečte na rozpálené pánvi dozlatova a následně pečte v troubě na 180 °C cca 8 minut.
- Bramborové halušky prohoďte na pánvi na roztaveném špeku s nadrobno nakrájeným medvědím česnekem. Chřest před podáváním prohřejte na pánvi v másle.
- Na talíř servírujte chřest, přelijte ho kuřecí šťávou a položte na něj grilované kuřecí prso. Bramborové halušky můžete podávat samostatně v misce vedle, nebo je naaranžovat přímo na talíř.
Jak si připravit zásobu kuřecí šťávy?
- Připravte si nebo kupte přibližně 1 litr kuřecího vývaru. Na pánvi ho zredukujte na třetinu objemu (do zhoustnutí). Dochuťte solí, trochou másla nebo citronové šťávy.
- TIP: Po opečení kuřete slijte z pánve přebytečný tuk, přilijte trochu vody nebo vývaru a výpek odvařte. Připečené kousky stáhněte špachtlí, tekutinu sceďte a přidejte do redukované kuřecí šťávy – dodá jí výraznější chuť.
Chřestová sezóna v síti Together
V květnu se chřest naplno rozzáří na talířích hned tří podniků gastroaliance Together. Jako první si ho od 13. do 22. května vychutnají právě hosté Brambor na Pankráci. Hned poté se chřestové ladění přesune do Bruxxu, kde bude od 14. do 16. května součástí belgicky inspirovaného menu s typickým rukopisem podniku. A nakonec se přidá i Vinohradský Parlament, kde se chřest promění v hlavní hvězdu od 21. do 27. května. Každá restaurace připravila vlastní originální pojetí, a tak se vyplatí ochutnat více než jen jednu.
Chcete si připravit celé kuře? Stačí si pustit náš videorecept!
Kompletní recept najdete ZDE: Pečené kuře s máslem a zeleninou
Nebo tu pro vás máme další recepty s chřestem: