Suroviny
- zelený chřest 200 g
- bílý chřest 200 g
- sůl
- cibule 1 ks
- máslo 50 g
- pepř (čerstvě namletý)
- suché bílé víno 100 ml
- smetana na vaření 100 ml
- mleté maso (mix vepřové a hovězí) 300 g
- muškátový květ 1 špetka
- vejce 1 ks
- toustový chléb 1 plátek
- strouhanka 2 lžíce
- rostlinný olej 3 lžíce
Postup přípravy
- Chřest omyjte, osušte papírovou utěrkou a tuhé konce odřízněte. Bílý chřest oloupejte škrabkou (zelený mladý chřest loupat nemusíte) a překrájejte na větší kousky. Do osolené vroucí vody vložte bílý chřest a 3 minuty pozvolna vařte, poté přihoďte zelený chřest a vařte společně další 2 minuty. Vyjměte a nechte okapat.
- Cibuli očistěte a nasekejte nadrobno. Restujte ji na másle, dokud nezesklovatí. Poté přidejte chřest, osolte, opepřete a podlijte vínem. Vařte společně pár minut a zalijte smetanou. Prohřejte a odstavte z plotny.
- Maso v míse promíchejte se solí, pepřem, muškátovým květem, vejcem, toustovým chlebem nakrájeným na kostičky a strouhankou. Z hmoty vytvarujte kuličky, které opečte v pánvi na rozehřátém oleji dozlatova ze všech stran.
- Hotové kuličky vložte do připravené omáčky s chřestem a prohřejte. Můžete podávat například s vařeným bramborem nebo s bramborovou kaší.
Vyzkoušejte také chřestové rizoto podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Krémové chřestové rizoto ze zeleného chřestu
