Suroviny
- bílý chřest 1 svazek
- sůl
- cukr 10 g
- pepř
- brambory 1 kg
- olivový olej
- cibule 2 ks
- listový špenát 250 g
- smetana na vaření 150 ml
- vepřová panenka 600 g
Holandská omáčka:
Postup přípravy:
- Oloupejte bílý chřest, odkrojte z něj zavadlé/dřevnaté konce a vařte v mírně osolené vodě s cukrem zhruba 5 minut. Následně ho vyndejte a dejte stranou.
- Omyté brambory nakrájejte na měsíčky, dejte na pekáč, pokapejte olivovým olejem a pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 30 minut. Na rozpáleném olivovém oleji také opečte na měsíčky nakrájenou cibuli a nasekaný špenát. Směs restujte asi 5 minut, přilijte smetanu, poté stáhněte ze sporáku a ochuťte solí a pepřem dle potřeby. Následně přidejte pečené brambory a důkladně promíchejte.
- Panenku osolte, opepřete a pomažte olivovým olejem. Opékejte ji na teflonové pánvi zhruba 3 minuty z každé strany. Poté ji přendejte do trouby předehřáté na přibližně 180 °C a dopékejte cca 10–15 minut, podle toho, jak ji chcete propečenou. Jakmile je hotová, vyndejte ji z trouby, zabalte do alobalu a nechte asi 5 minut odležet.
- Na závěr připravte omáčku. Nad vodní lázní ušlehejte žloutky s vínem, pomalu do nich vlévejte rozpuštěné máslo a stále šlehejte. Jakmile omáčka zhoustne, dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem.
- Ihned poté podávejte maso s chřestem přelitým holandskou omáčkou, špenátovými bramborami a ozdobte například listy polníčku.

Vepřová panenka s bílým chřestem a lahodnou holandskou omáčkou Zdroj: Kulinární studio BAUER MEDIA CZ / Imagefood BM / Profimedia
Když už jsme u té vepřové panenky, máme pro vás další tip! Stačí si pustit tento videorecept
Kompletní recept najdete ZDE: Vepřová panenka v pepřové omáčce
Nebo se podívejte na další recepty s bílým nebo zeleným chřestem: